ΑΘΗΝΑ
08:14
|
12.05.2024
«Το Ιράν δεν θα δεχθεί επιπρόσθετες απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του '15»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Το Ιράν δεν θα δεχθεί άλλες επιπρόσθετες απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων που πήρε στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015» διεμήνυσε στον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, ο Ιρανός αντιπρόεδρος και διευθυντής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Αλί Άκμπαρ Σαλεχί μετά το τέλος της συνάντησής τους, σήμερα, στην Τεχεράνη.Ο Σαλεχί παρόλα αυτά χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Γκρόσι «εποικοδομητική» προσθέτοντας πως έχει ξεκινήσει «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις του Ιράν με την ΙΑΕΑ.

Ο Γκρόσι έφθασε στο Ιράν το βράδυ της Δευτέρας σε μία προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις σε Ιρανούς αξιωματούχους για να πετύχει την εξασφάλιση πρόσβασης επιθεωρητών της ΙΑΕΑ σε ιρανικές εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν υποψίες (από ΗΠΑ, Ισραήλ) πως φυλάσσονται «πυρηνικά όπλα». Δεν είναι τυχαίο πως η επίσκεψη του επικεφαλής της ΙΑΕΑ συμπίπτει με την πρόσφατη παταγώδη αποτυχία των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πετύχουν την ψήφιση σχεδίου απόφασης που επιδίωκε την παράταση του διεθνούς εμπάργκο όπλων σε βάρος του Ιράν. Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πέρα από την ψήφο των ΗΠΑ, είχε εξασφαλίσει μόνον μία ψήφο: εκείνη της Δομινικανής Δημοκρατίας…

Παρόλα αυτά, ο Αργεντίνος διπλωμάτης που ανέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο την διεύθυνση του διεθνούς οργανισμού Ατομικής Ενέργειας μετά τον (υπό ασαφείς συνθήκες) θάνατο του προκατόχου του, Ιάπωνα διπλωμάτη, Γιουκία Αμάνο τον Ιούλιο του 2019, δεν έκανε δηλώσεις μετά την συνάντησή του με τον Σαλέχι. Προτίμησε να αναρτήσει σύντομη δήλωση στο λογαριασμό του στο Τουίτερ αναφέροντας πως σκοπός της συνάντησής του με τον Ιρανό αξιωματούχο ήταν η προσπάθεια για την «επίτευξη μίας συμφωνίας πάνω στις ασφαλιστικές δικλείδες πιστοποίησης της ΙΑΕΑ στο Ιράν». Στη συνέχεια συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, και με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Οι συναντήσεις του επικεφαλής της ΙΑΕΑ έδωσαν εμμέσως πλην σαφώς αφορμή στον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί, να στείλει ξανά, σήμερα, το ακόλουθο μήνυμα στην Ουάσιγκτον: “Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν μια συμφωνία με το Ιράν, πρέπει πρώτα να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015 στην οποία κατέληξε η Τεχεράνη με έξι παγκόσμιες δυνάμεις και την οποία εγκατέλειψε η Ουάσινγκτον πριν από δύο χρόνια”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα