ΑΘΗΝΑ
15:13
|
26.04.2024
"Παιχνίδι με τη φωτιά" χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει στην Αν. Μεσόγειο ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, έστειλε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία είναι στο πλευρό της Αθήνας και προειδοποιώντας πως αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι “παιχνίδι με τη φωτιά” και πως αρκεί μια “σπίθα για ανάφλεξη”. 

Σκοπός της επίσκεψής μου η τεταμένη κατάσταση στη Μεσόγειο. Μας δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες και προβληματισμό. Θα μιλήσω και στην Άγκυρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Έχω δυο μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι η Γερμανία και η ΕΕ είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας. Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε άμεσα αποκλιμάκωση και βούληση για διάλογο, αλλά αυτό υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο. Είναι παιχνίδι με τη φωτιά αυτό που γίνεται και μια σπίθα αρκεί για ανάφλεξη. Αδιανόητη αυτή η σκέψη, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Κάθε προκλητικότητα θα έπρεπε να σταματήσει το επόμενο διάστημα” δήλωσε ο κ. Μάας.

Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί στη δημιουργία Δικαίου, το διακύβευμα της Ανατολικής Μεσογείου αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας τόνισε αναφερόμενος στην Τουρκία ότι “αντί για κινήσεις αποκλιμάκωσης βλέπουμε νέες προκλήσεις” ενώ σημείωσε ότι αυτές οι συμπεριφορές και οι κινήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Επίσης ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις οπισθοδρόμησης.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο επικείμενο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ενώ αναφερόμενος στην προοπτική διαλόγου με τη γείτονα χώρα υπογράμμισε: “Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Όμως διάλογος δεν υφίσταται υπό το καθεστώς των απειλών”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα