ΑΘΗΝΑ
06:09
|
26.04.2024
Πιέσεις στον Σαουδάραβα διάδοχο στο θρόνο να πάρει αποστάσεις από την κυβέρνηση Τραμπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, Σαουδάραβας πρίγκηπας, διάδοχος στο θρόνο και υπουργός Άμυνας (μεταξύ άλλων αξιωμάτων), ματαίωσε τα σχέδιά του να μεταβεί στην Ουάσιγκτον την επόμενη βδομάδα για συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αιτία; Ο φόβος πως η παρουσία του στις ΗΠΑ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κανονικό εφιάλτη στο φόντο των πρόσφατων ανακοινώσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων και τον ενεργό ρόλο που έχει αναλάβει στο παρασκήνιο για διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Αποκλειστικό ρεπορτάζ του έγκυρου διαδικτυακού περιοδικού «Middle East Eye» αναφέρει πως τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο γαμπρός του και σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ, πίεζαν τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (γνωστός και ως MBS) να μεταβεί στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου, μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων. Η επίσκεψη θα ήταν η πρώτη μετά την παρατεταμένη επίσκεψη τριών βδομάδων που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ το Μάρτιο του 2018.

Οι πληροφορίες του ΜΕΕ αναφέρουν πως αγοράστηκαν τέσσερις κατοικίες σε μυστικές τοποθεσίες στην Ουάσιγκτον επειδή ο MBS δεν ήθελε να μείνει ούτε στην πρεσβεία της χώρας του στις ΗΠΑ, ούτε στην κατοικία του Σαουδάραβα πρέσβη. Ωστόσο, τα σχέδια ματαιώθηκαν όταν διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, πως δηλαδή επιδίωκε, μεταξύ άλλων, μυστικές συναντήσεις με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους υπό τον όρο δημοσιοποίησης των συναντήσεων μετά την αποχώρησή του.

Η ίδια πηγή υποστηρίζει πως ασκήθηκαν πιέσεις στον Σαουδάραβα διάδοχο στο θρόνο να πάρει αποστάσεις από την κυβέρνηση Τραμπ καθώς το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ είναι θολό ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 3ης Νοέμβρη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα