ΑΘΗΝΑ
02:16
|
20.04.2024
Απερρίφθη το αίτημα των ΗΠΑ για επαναφορά όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ινδονήσιος πρέσβης Ντιάν Τριάνσγια Ντζάνι, απέρριψε το βράδυ της Τρίτης το αίτημα των ΗΠΑ για επαναφορά όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με το «επιχείρημα» πως η χώρα είναι «ο μεγαλύτερος κρατικός χορηγός τρομοκρατίας παγκοσμίως».

Στις 20 Αυγούστου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε ισχυριστεί πως οι ΗΠΑ έχουν το «νομικό δικαίωμα» να ζητήσουν επαναφορά του διεθνούς εμπάργκο όπλων σε βάρος του Ιράν, που εκπνέει στις 18 Οκτώβρη, μολονότι η Ουάσιγκτον αποχώρησε το 2018 από τη διεθνή συμφωνία που είχε υπογράψει το 2015 μαζί με τις άλλες τέσσερις χώρες-μόνιμα μέλη του ΟΗΕ, την ΕΕ και τη Γερμανία, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Ινδονήσιος διπλωμάτης μετά το τέλος τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ επικαλούμενος τα αποτελέσματα διαβουλεύσεων που είχε με όλα τα άλλα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου. «Έχοντας επικοινωνήσει με τις χώρες-μέλη και έχοντας λάβει επιστολές από πολλές χώρες, μου έγινε ξεκάθαρο πως μόνον μία χώρα μέλος έχει συγκεκριμένη θέση (για επαναφορά κυρώσεων) ενώ σημαντικός αριθμός χωρών έχει άλλες απόψεις. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει συναίνεση στο Συμβούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο αποτέλεσμα αναμένεται και τον Σεπτέμβρη όταν θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ ο Νίγηρας. Χώρα που επίσης έχει ταχθεί κατά της προσπάθειας ΗΠΑ και Ισραήλ για επαναφορά των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Σε κάθε περίπτωση η απόρριψη του αμερικανικού αιτήματος προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Κέλι Κραφτ. Η Κραφτ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως οι ΗΠΑ «ποτέ δεν θα επιτρέψουν στον μεγαλύτερο χορηγό κρατικής τρομοκρατίας παγκοσμίως να αγοράζουν και να πουλάνε ελεύθερα αεροπλάνα, άρματα μάχης, πυραύλους και άλλα είδη συμβατικών όπλων… ή να αποκτήσει πυρηνικό όπλο». Η Κραφτ κατηγόρησε επίσης το ΣΑ του ΟΗΕ πως «δεν έχει το θάρρος και την ηθική διαύγεια» που απαιτείται, κατηγορώντας το Ιράν πως αψηφά το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και υποθάλπει «συγκρούσεις και φόνους σε όλο τον κόσμο παρέχοντας όπλα σε ένοπλες οργανώσεις και τρομοκρατικές ομάδες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα