ΑΘΗΝΑ
17:23
|
06.05.2024
Μεταβαίνει στο Χαρτούμ προκειμένου να πείσει τον Χάμντοκ να εξομαλύνει τις σχέσεις Σουδάν-Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το Ισραήλ με προορισμό το Σουδάν στην “πρώτη, επίσημη, απευθείας πτήση” μεταξύ Τελ Αβίβ και Χαρτούμ, κατά την περιοδεία στη Μέση Ανατολή όπου προσπαθεί να πείσει (μετά τα ΗΑΕ) και άλλες αραβικές χώρες να εξαμαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

“Με χαρά ανακοινώνω την πρώτη επίσημη απευθείας πτήση από το Ισραήλ στο Σουδάν”, έγραψε ο Πομπέο στο Twitter.

Στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε απευθυνόμενος στον Αμερικανό υπουργό “βρίσκεστε τώρα σε μια ιστορική πτήση”, δεδομένου ότι το Ισραήλ και το Σουδάν δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, όταν το Ισραήλ κατέλαβε μεταξύ άλλων τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, πολλοί Άραβες ηγέτες είχαν συναντηθεί στο Χαρτούμ όπου υιοθέτησαν την απόφαση των τριών όχι: “όχι στην ειρήνη με το Ισραήλ, όχι στην αναγνώριση του Ισραήλ και όχι σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ”.

Ο Πομπέο, αφού συναντήθηκε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοινώνοντας ότι οι ΗΠΑ “δεσμεύονται νομικά (να διασφαλίζουν) την ποιοτική στρατιωτική υπεροχή (του Ισραήλ)”, θα συνομιλήσει στο Χαρτούμ με τον Σουδανό πρωθυπουργό Αμπντάλα Χάμντοκ και τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν προκειμένου να τους πείσει να κινηθούν προς την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ισρήλ-Σουδάν.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε χθες ότι η συμφωνία της χώρας του με τα Εμιράτα δεν περιλαμβάνει κάποια πρόβλεψη για τα F-35 και πρόσθεσε ότι έλαβε “εγγυήσεις” από τις ΗΠΑ για τη διατήρηση της στρατιωτικής “υπεροχής” του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο, έπειτα από συνομιλία του με τον Σουδανό στρατηγό αλ Μπουρχάν στην Ουγκάντα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι συμφώνησαν “να ξεκινήσουν μια συνεργασία η οποία θα εξομαλύνει τις σχέσεις των δύο χωρών”. Ωστόσο, σε απάντησή της η σουδανική κυβέρνηση διέψευσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Σουδάν είχε χαιρετίσει την απόφαση των Εμιράτων, λέγοντας ότι “δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η εχθρότητα μεταξύ Σουδάν και Ισραήλ” και κάνοντας λόγο για άμεσες επαφές μεταξύ των δύο χωρών..

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών Όμαρ Καρναρεντίν διέψευσε τον εκπρόσωπό του διαμηνύοντας ότι “το θέμα των σχέσεων με τους Ισραηλινούς δεν συζητήθηκε ποτέ από τη σουδανική κυβέρνηση”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Αυγούστου ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ, η συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Πομπέο μάλιστα, εκτίμησε χθες ότι “και άλλες αραβικές χώρες” θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

“Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι και άλλες αραβικές χώρες θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία (…) και θα αναγνωρίσουν το κράτος του Ισραήλ”, τόνισε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νετανιάχου.

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στο ποιες είναι οι χώρες που ενδέχεται να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο.

.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα