ΑΘΗΝΑ
11:02
|
03.07.2024
Βολόντιν: «Μήπως είναι προβοκάτσια εκ μέρους της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ;»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντολή διερεύνησης του ενδεχομένου να είναι προβοκάτσια της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ η υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι έδωσε απόψε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο πρόεδρος της ρωσικής Κάτω Βουλής (Δούμα) Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Ο Βολόντιν επικαλείται ως αφορμή πρόσφατες δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Σε σχετική ανακοίνωσή του διερωτάται «μήπως είναι προβοκάτσια εκ μέρους της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ, που έχει στόχο να διατυπώσει νέες καταγγελίες κατά της χώρας μας». Επισημαίνει δε πως το γεγονός «συνέβη μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Δημοκρατία της Λευκορωσίας, όταν άρχισε η άσκηση πιέσεων κατά της Ρωσίας από το εξωτερικό, ώστε η χώρα μας να μην σταθεί εμπόδιο στις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας». Παράλληλα ο Ρώσος πολιτικός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουκρανία, οι ΗΠΑ άρχισαν ανενδοίαστα να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του κυρίαρχου κράτους της Λευκορωσίας, παρέχοντας βοήθεια στους αντιπολιτευόμενους και προβαίνοντας σε προκλήσεις», προσθέτοντας με νόημα: «Εάν δούμε τα πράγματα υπό αυτό το πρίσμα, πολλά πράγματα θα μπουν στη θέση τους».

Νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο επέκρινε τους Γερμανούς θεράποντες γιατρούς του Αλεξέι Ναβάλνι πως βιάστηκαν να μιλήσουν για δηλητηρίαση, τονίζοντας πως «είναι νωρίς προς το παρόν να ξεκινήσει έρευνα καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί η ουσία με την οποία δηλητηριάσθηκε».

Προειδοποιήσεις Λαβρόφ μετά τη συνάντηση με τον Μπιέγκαν

Αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ΗΠΑ και ΕΕ για τις κυρώσεις που επιχειρούν να επιβάλλουν στην Λευκορωσία όπως και για τις παρεμβάσεις τους στις εσωτερικές της υποθέσεις. Η ανακοίνωση έγινε μετά τις συνομιλίες που είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Στέφεν Μπιέγκαν στην Μόσχα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την τρέχουσα κατάσταση την Λευκορωσία, η ρωσική πλευρά επέστησε την προσοχή ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία προσπάθεια για να ασκηθούν οι όποιες πιέσεις στο Μίνσκ» είτε μέσω κυρώσεων ή με πολιτικά μέσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα