ΑΘΗΝΑ
21:37
|
19.04.2024

Η Εθνική Ένωση Αγροτών Ηνωμένου Βασιλείου (NFU) προειδοποιεί για αύξηση της τιμής του ψωμιού και άλλων προϊόντων που έχουν ως βάση τα σιτηρά εξαιτίας της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Εθνική Ένωση Αγροτών Ηνωμένου Βασιλείου (NFU) προειδοποιεί για αύξηση της τιμής του ψωμιού και άλλων προϊόντων που έχουν ως βάση τα σιτηρά εξαιτίας της κατά 40% μείωσης στη σοδειά των δημητριακών ως συνέπεια ακραίων καιρικών συνθηκών που καταγράφονται στη χώρα από το 2019.

Οι αγρότες, που θεωρούν πως αντιμετωπίζουν τη χειρότερη αγροτική παραγωγή από τη δεκαετία του 1980, διαπιστώνουν ήδη μία αύξηση κατά 10% στην τιμή του αλευριού προβλέποντας ακόμη μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στις (άκαρπες, ως τώρα) μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΒ και ΕΕ για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Εκπρόσωποι της ένωσης αγροτών μιλώντας στο BBC ανέφεραν ως αιτίες για τη μείωση της αγροτικής παραγωγής μεταξύ άλλων: Τις ασυνήθιστα σφοδρές βροχοπτώσεις του περασμένου φθινοπώρου, που ανάγκασε πολλούς παραγωγούς σιτηρών να μειώσουν τη σπορά. Τον περασμένο, ιδιαίτερα βροχερό, Φλεβάρη οπότε σημειώθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες από τις σφοδρές καταιγίδες Κιάρα, Ντένις και Χόρχε. Την περασμένη ιδιαίτερα ζεστή και ξηρή άνοιξη που προκάλεσε ξηρασία σε πολλές περιοχές του ΗΒ.

Εκπρόσωπος της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, MET Office, μιλώντας στο ΒΒC προέβλεψε ότι εφεξής οι κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα θα χαρακτηρίζονται από πιο ζεστά και ξηρά καλοκαίρια και θερμότερους και πιο βροχερούς χειμώνες.

Δεδομένου ότι παράγεται στη Βρετανία το 85% των σιτηρών που χρησιμοποιείται στη χώρα για την παραγωγή αλευριού, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού και παραγόμενων προϊόντων είναι θέμα χρόνου.  Ήδη η τιμή των σιτηρών στη Βρετανία έχει αυξηθεί κατά 20% από την αρχή του καλοκαιριού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα