Σειρά μέτρων εξετάζουν οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρώπης που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, επανεκτιμώντας ακόμη και προηγούμενες «ανυποχώρητες» θέσεις τους.
Πρώτη η Βρετανία, που σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της «επουδενί δεν θα προχωρήσει σε νέο λοκ νταουν». Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα Τηλέγραφος (the Telegraph), σε χθεσινό δημοσίευμά της, επικαλείται «υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη» και αναφέρει ότι «επανεξετάζεται η προσφυγή σε λοκ ντάουν, για διάστημα τριών εβδομάδων τουλάχιστον».
Ετοιμάζεται για νέο κύμα η Γαλλία
Για δεύτερο ισχυρό κύμα της επιδημίας προετοιμάζεται και η Γαλλία, όπου προβλέπουν την νέα έξαρση περί τον Νοέμβριο.
«Υπάρχουν φόβοι για ένα κύμα τον Νοέμβριο», δήλωσε ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τη διαχείριση της επιδημίας, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France2.
Η Γαλλία έχει τον έβδομο υψηλότερο αριθμό θανάτων από covid-19 παγκοσμίως και η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τον αριθμό των νέων κρουσμάτων προκειμένου να αποφασίσει αν θα επιβάλει νέους περιορισμούς ή lockdown.
Οι αρχές στη Μασσαλία ανακοίνωσαν αργά χθες, Τρίτη, ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια στην πόλη θα παραμένουν κλειστά από τις 23:00 το βράδυ ως τις 06:00 το πρωί, από τις 26 Αυγούστου ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη την πόλη.
Συνολικά στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 30.544 θάνατοι.
Αναθεώρηση των στατιστικών στο Βέλγιο
Το Βέλγιο, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που θρηνεί το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από την πανδημία του κορονοϊού, αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τον αριθμό των θανάτων, εξαιτίας μιας ελαττωματικής καταγραφής των θανάτων την άνοιξη σε ορισμένους οίκους ευγηρίας.
Έτσι ο αριθμός αυτός, που πλησίαζε τις τελευταίες ημέρες το όριο των 10.000, βρίσκεται σήμερα, μετά την αναθεώρηση αυτή, στους 9.878 θανάτους, διευκρίνισε το επιστημονικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας Sciensano.
Η διόρθωση είναι αποτέλεσμα «πιο λεπτομερών πληροφοριών» που δόθηκαν από τις φλαμανδικές περιφερειακές αρχές για το προφίλ όσων ανθρώπων που πέθαναν σε οίκους ευγηρίας στο βόρειο τμήμα της χώρα ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Ιούνιο.
Το Βέλγιο, μια χώρα 11,5 εκατ. κατοίκων, καταγράφει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά θνητότητας στον κόσμο σε σχέση με τον πληθυσμό του.
Κατά την κορύφωση της πανδημίας τον Απρίλιο, το Βέλγιο κατέγραψε για περίπου δέκα ημέρες περισσότερους από 250 θανάτους καθημερινά, με ένα ρεκόρ 342 στις 12 Απριλίου, πάντα σύμφωνα με τους αριθμούς του Sciensano. Το όριο των 5.000 θανάτων ξεπεράστηκε στις 17 Απριλίου.
Οι ένοικοι των περίπου 1.500 οίκων ευγηρίας στο Βέλγιο επλήγησαν σκληρά από την πανδημία. Τα ιδρύματα αυτά κατέγραψαν περίπου τους ήμισυ από το σύνολο των θανάτων στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία· μια αναλογία που φθάνει σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) αν περιληφθούν και οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας που πέθαναν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που είχε κάνει τον Ιούλιο η οργάνωση Γιατροί χωρίς σύνορα του Βελγίου.
Εξετάζει την πολιτική των τεστ η Γερμανία
Στη Γερμανία, οι αρχές θέλουν να καταργήσουν τα υποχρεωτικά, δωρεάν τεστ κορονοϊού για τους κατοίκους της χώρας που επιστρέφουν από διακοπές στο εξωτερικό, καθώς αυτό έχει επιβαρύνει πολύ τα εργαστήρια, όμως πρόκειται να εντείνουν την παρακολούθησή τους ώστε να διασφαλίσουν ότι τηρούν τους κανόνες καραντίνας.
Στις αρχές Αυγούστου άρχισαν να γίνονται δωρεάν τεστ covid-19 σε όσους Γερμανούς επιστρέφουν από διακοπές, αφού ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα ξεπέρασε τους 1.000 για πρώτη φορά από τον Μάιο και τα στοιχεία έδειξαν ότι περισσότερο από το 40% των Γερμανών είχαν μολυνθεί στο εξωτερικό.
Σε ισχύ θα παραμείνει η υποχρέωση όσων επιστρέφουν από περιοχές τις οποίες οι γερμανικές αρχές θεωρούν επικίνδυνες λόγω της εξάπλωσης της covid-19 να μένουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες. Η καραντίνα θα αίρεται το νωρίτερο πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους και εφόσον εμφανίσουν αρνητικό τεστ.
Επίσης οι ταξιδιώτες αυτοί θα εξακολουθήσουν να είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν διευκρίνισε όμως ότι, εφόσον αρθεί η υποχρέωση να υποβάλλονται όλοι οι ταξιδιώτες σε διαγνωστικά τεστ, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να εντείνουν την παρακολούθησή τους ώστε να διασφαλίσουν ότι τηρούν τους κανόνες καραντίνας.
«Δεν πρόκειται για έκκληση, αλλά για κυβερνητική εντολή», εξήγησε ο Σπαν. «Σε μια περίοδο που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία είναι χαμηλός είναι σημαντικό να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού στη χώρα μέσω των ταξιδιωτών που επιστρέφουν», πρόσθεσε.
Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) ανακοίνωσε ότι το 42% των νέων κρουσμάτων ενδέχεται να έχουν μολυνθεί στο εξωτερικό. Σήμερα ανακοίνωσε λιγότερες από 1.600 νέες μολύνσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων covid-19 στη Γερμανία σε 236.429, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 9.280.
Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναμένεται να παρατείνει την προειδοποίησή του για αποφυγή των ταξιδιών σε χώρες εκτός Ευρώπης έως τις 14 Σεπτεμβρίου, επεσήμανε κυβερνητική πηγή.