ΑΘΗΝΑ
08:45
|
21.05.2024

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια και της ψήφισης επί της αρχής των συμφωνιών με την Αίγυπτο και την Ιταλία για […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια και της ψήφισης επί της αρχής των συμφωνιών με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, απ’ όπου ανακοίνωσε πριν λίγο την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς από τα έξι στα δώδεκα μίλια.

“H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Προβαίνουμε έτσι σε μια θαλάσσια περιοχή, συγκεκριμένα αυτή του Ιουνίου και των Ιονίων νήσων, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με το Άρθρο 3 της  Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας” τόνισε, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ένα δικαίωμα “που η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει γείτονές μας, με σεβασμό στη Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια”.

Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της Βουλής, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη 27/8 με σταδιακή προσέλευση των βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας, λόγω των υγειονομικών μέτρων.

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχουν δηλώσει ότι υπερψηφίζουν και τις δύο συμφωνίες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι υπερψηφίζει τη συμφωνία με την Ιταλία και ψηφίζει “παρών” στη συμφωνία με την Αίγυπτο.

ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψηφίζουν και τις δύο συμφωνίες.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε νωρίτερα η Ελληνική Λύση η οποία απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΚΙΝ.ΑΛ. έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το περιεχόμενο των συμφωνιών, εκτιμώντας ότι οι συμφωνίες δεν κατοχυρώνουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μπορεί να αποτελέσουν “εργαλείο” για την Τουρκία προκειμένου να συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειές της στο Αιγαίο.

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για τα θετικά στοιχεία των συμφωνιών ωστόσο άσκησε κριτική ότι η χώρα δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική της πολιτική.

Το ΚΚΕ δια του κ. Μαρίνου είπε “όχι” και στις δύο συμφωνίες επικρίνοντας τες ότι εξυπηρετούν ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η Σοφία Σακοράφα εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25 μίλησε για υποχωρήσεις, ατέλειες και βιαστικές κινήσεις και ότι δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματα της χώρας μας.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης, αρχικά τα συγχαρητήριά του στο Λιμενικό Σώμα και στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο και τη διάσωση σχεδόν 100 ανθρώπων.

Τόνισε πως “είναι μία ακόμη τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική”. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να διαδίδουν fake news περί δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας για ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν στη θάλασσα.

“Ο λόγος μας ειδικά σήμερα πρέπει να είναι και μετρημένος και υπεύθυνος, τα όσα θα ακουστούν σε αυτή την αίθουσα αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια που κάποιοι μπορεί να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική της χώρας” σημείωσε.

Περνώντας στην ημερήσια διάταξη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρόκειται για “μια συνεδρίαση ξεχωριστής σημασίας”, καθώς η Βουλή των Ελλήνων καλείται να “κυρώσει δύο εμβληματικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο”. Όπως χαρακτηριστικά είπε, στα σχετικά κείμενα περιλαμβάνονται και ρητές ρυθμίσεις για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα: “Έχουν συνεπώς μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος”.

Οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων επιλύοντας εκκρεμότητες δεκαετιών με τα γειτονικά κράτη, ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι βασίστηκαν στο Διεθνές Δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή, “καθιστώντας στις θάλασσές μας μία νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας”.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πάνω απ’ όλα με αυτές τις συνθήκες η χώρα μας επιστρέφει σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται, αλλά οφείλει και να τον δικαιώνει καθημερινά: “Τον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων αλλά και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Τον ρόλο του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου, τον ρόλο του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε αυτή την πολύ ταραγμένη πλευρά του χάρτη. Είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος που της αναγνωρίζεται διεθνώς όλο και πιο έντονα”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην καθιέρωση από τον Εμανουέλ Μακρόν του όρου “ευρωπαϊκή κυριαρχία στη θάλασσά μας” μιλώντας για τη Μεσόγειο, αλλά και στην αναφορά της καγκελαρίου Μέρκελ για “δικαιώματα των μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή”.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο

Αναφερθείς στη συμφωνία με την Αίγυπτο, είπε ότι το ζήτημα ανατρέχει στη δεκαετία του ’80.

“Η συμφωνία αναγνωρίζει στα νησιά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες, όπως και το κρίσιμο δεδομένο ότι σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ” υπογράμμισε, τονίζοντας ότι “τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όποτε η ίδια το κρίνει αυτό σκόπιμο”.

Όπως είπε, με την Αίγυπτο “επελέγη ο δρόμος της μερικής οριοθέτησης” και έτσι “η ελληνική ζώνη κυριαρχικών δικαιωμάτων αυξάνεται τώρα κατά 38 τετρ. χιλιόμετρα”.

“Η τελική γραμμή οριοθέτησης επιβεβαιώνει πως τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα” συμπλήρωσε.

“Η Ελλάδα διατηρεί ενεργά τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Αίγυπτος αναμόρφωσε την αρχική, άκαμπτη θέση της, η συμφωνία να φορά μόνο τον χώρο της μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού. Το Κάιρο απέρριψε δελεαστικές προτάσεις που υποτίθεται ότι θα επέφεραν στην Αίγυπτο μεγαλύτερο θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η Τουρκία φωνασκεί και δεν συζητά

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για “σπασμωδικές αντιδράσεις”.

“Το επιτελείο της Τουρκίας χρησιμοποιεί τα λόγια μόνο για να φωνασκεί κι όχι να συζητά. Γι’ αυτό αιχμαλωτίζεται στα δίκτυα της διπλωματικής και πολιτικής απομόνωσης” σημείωσε .

“Όσο κάποιοι θα καταπατούν το διεθνές δίκαιο τόσο θα αντιμετωπίζονται από τη διεθνή κοινότητα ως ταραξίες” υπογράμμισε, διαμηνύοντας ότι “η αποφασιστικότητά μας στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων, έχει ήδη φανεί όπως και όποτε χρειάστηκε και οι ένοπλες δυνάμεις μας βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή”.

Παρατήρησε, εξάλλου, πως “όσο ισχυρή είναι η Ελλάδα στο πεδίο άλλο τόσο αισθάνεται δυνατή και στο τραπέζι του διαλόγου”

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα