ΑΘΗΝΑ
08:02
|
17.05.2024

Παραιτήθηκε σήμερα από ειρηνευτικό φόρουμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ, Μοχάμαντ Χουσείν, με αφορμή την απόφαση των Εμιράτων να προχωρήσουν […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παραιτήθηκε σήμερα από ειρηνευτικό φόρουμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ, Μοχάμαντ Χουσείν, με αφορμή την απόφαση των Εμιράτων να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από το «Φόρουμ Προώθησης της Ειρήνης σε Μουσουλμανικές Κοινωνίες» (FPPMS)  σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου επισημαίνοντας ότι διαφωνεί με την απόφαση του Φόρουμ να υποστηρίξει τη συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων με το Ισραήλ. «Αυτή η ομαλοποίηση είναι πισώπλατη μαχαιριά σε βάρος των Παλαιστινίων και των Μουσουλμάνων και προδοσία για τους ιερούς τόπους Μουσουλμάνων και Χριστιανών στην Ιερουσαλήμ» εξήγησε.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του φόρουμ FPPMS που χαιρέτιζε την απόφαση ΗΑΕ-Ισραήλ για ομαλοποίηση σχέσεων με το επιχείρημα πως αφενός «σταμάτησε την προσπάθεια του Ισραήλ να επεκτείνει την κυριαρχία του σε παλαιστινιακά εδάφη», αφετέρου μπορεί να γίνει «μέσο για ενίσχυση της ειρήνης και του διαλόγου μεταξύ χωρών» της περιοχής.

Οι έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων πάντως ανάγκασαν το φόρουμ, που δημιουργήθηκε το 2014 στα ΗΑΕ για ενίσχυση του περιφερειακού διαλόγου και της ειρήνης με επικεφαλής τον Μαυριτανό  καθηγητή Αμπντάλα μπιν Μπάγιαχ, να αποσύρει τη σχετική ανακοίνωση από την ιστοσελίδα του στο Διαδίκτυο.

Ο θεσμός του Μεγάλου Μουφτή της Ιερουσαλήμ καθιερώθηκε το 1918 από τους Βρετανούς αποκιοκράτες. Το ρόλο αυτό αναλαμβάνει Σουνίτης ανώτερος ιερωμένος που είναι υπεύθυνος για τους ισλαμικούς ιερούς τόπους στα Ιεροσόλυμα, συμπεριλαμβανομένου του τεμένους Αλ Άκσα.

Ο σημερινός Μεγάλος Μουφτής Ιερουσαλήμ διορίστηκε από τον νυν Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς το 2006.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα