ΑΘΗΝΑ
10:04
|
20.04.2024

Ούτε ένα 24ωρο δεν κράτησε η διά ζώσης (και τρίτη κατά σειρά από τη σύστασή της το 2019) συνεδρίαση της 45μελούς Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής στη […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ούτε ένα 24ωρο δεν κράτησε η διά ζώσης (και τρίτη κατά σειρά από τη σύστασή της το 2019) συνεδρίαση της 45μελούς Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής στη Γενεύη, καθώς τέσσερα από τα μέλη της ασθένησαν από covid19.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν ανακοίνωσε ότι τα μέλη που ασθένησαν νοσηλεύονται και πως όλη η επιτροπή τέθηκε σε καραντίνα διάρκειας από ένα 48ωρο ως 10 μέρες. Πρόσθεσε δε πως οι διαβουλεύσεις της επιτροπής στη Γενεύη θα συνεχιστούν κανονικά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, δήλωσε πως η συριακή κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Άσαντ συμφώνησε να συμμετάσχει σε αυτές τις διαβουλεύσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος της βδομάδας «υπό τη ρωσική πίεση».

Στόχος της 45μελούς συριακής συνταγματικής επιτροπής που απαρτίζεται από εκπροσώπους συριακών κοινοβουλευτικών και μη πολιτικών κομμάτων και άλλων θεσμών, είναι η σύνταξη νέου συντάγματος με στόχο τη διεξαγωγή εκλογών κατά τη λεγόμενη «πολιτική μετάβαση» στη χώρα μετά τον επικείμενο τερματισμό του πολέμου.

Προηγήθηκε κοινή ανακοίνωση υψηλόβαθμων διπλωματικών αξιωματούχων Ιράν, Ρωσίας και Τουρκίας (που είναι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα για εκεχειρία) με την οποία επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους για την ενότητα, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας. Διαβεβαιώνουν πως θα εντείνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό κράτος. Εκφράζουν επίσης την αντίθεσή τους στην κλοπή του συριακού πετρελαίου και την εκμετάλλευσή τους από αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία καθώς και τη συνέχιση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία. Τέλος εκφράζουν ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα