ΑΘΗΝΑ
21:23
|
26.04.2024
Τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να "τυφλώσει" Super Puma και να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού για τον εντοπισμό και τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών που επέβαιναν σε πλοιάριο που ανετράπη στην θαλάσσια περιοχή 21ν.μ. δυτικά της Χάλκης το βράδυ της Τρίτης.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες και κινητοποιήθηκε άμεσα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Στην περιοχή, προς εντοπισμό των αλλοδαπών, έσπευσαν τέσσερα (04) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Opentv, έχουν διασωθεί 96 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους οι 77 μεταφέρθηκαν στην Κάμειρο Σκάλα της Ρόδου και στην Κάρπαθο, ενώ οι υπόλοιποι 19 περισυλλέχθηκαν από το τουρκικό συμφερόντων πλοίο, με σημαία Μάλτας, “Αλεξάνδρα Α”, το οποίο συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, τους μετέφερε στα τουρκικά παράλια. Το πλοιάριο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απέπλευσε από το Μπόντρουμ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ενώ υπήρξαν μερικοί τραυματίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Opentv δυο τουρκικές ακταιωροί έσπευσαν στο σημείο, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, καθώς άρχισαν να επιβιβάζουν τους διασωθέντες. Με αυτήν την κίνηση οι Τούρκοι αμφισβήτησαν το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε περιοχή ευθύνης της.

Από την ελληνική πλευρά εγιναν επανειλημμένες εκκλήσεις προς τις τουρκικές ακταιωρούς προκειμένου να αποχωρήσουν από την περιοχή, αλλά παρόλα αυτά οι Τούρκοι περισυνέλεξαν 19 άτομα, χωρίζοντας οικογένειες.

Οι Τούρκοι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στον τόπο του ναυαγίου με σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και ελικόπτερο, καλώντας μέσω ασυρμάτου τα πλοία που συμμετείχαν στις έρευνες, να αποχωρήσουν αναφέροντας ότι το ναυάγιο έγινε σε περιοχή έρευνας- διάσωσης που ελέγχει η Τουρκία. “Βρίσκεστε σε περιοχή ευθύνης της Τουρκίας. Δεν έχετε δικαίωμα. Αποχωρήσετε άμεσα” καλούσαν μέσω ασυρμάτου. 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να παρενοχλήσει με λέιζερ ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού, την ώρα που επιχειρούσε να παραλάβει ναυτικό που είχε τραυματιστεί. Ο ναυτικός είναι μέλος πληρώματος παραπλέοντος σκάφους που βοηθούσε στη διάσωση μεταναστών στο σημείο.

Σύμφωνα με το Opentv, το “Αλεξάνδρα Α” εξακολουθεί να παραμένει στην περιοχή, ενώ δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν αρχικώς στο πλοιάριο που ανετράπη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος είπε πως στο νησί βρίσκονται πέντε άνθρωποι οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, είναι καλά στην υγεία τους και σήμερα θα αναχωρήσουν για Ρόδο. Οι υπόλοιποι έχουν ήδη φύγει για Ρόδο.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “και ενώ είχε ήδη διασωθεί με απόλυτη επιτυχία και σε ελάχιστο χρόνο, μεγάλος αριθμός ατόμων”, στην περιοχή κατέφθασαν δύο τουρκικές ακταιωροί.

“Τα τουρκικά σκάφη δεν είχαν καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό κινδυνευόντων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία τους” διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, ενώ παράλληλα “καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να αποχωρήσουν.

“Μάλιστα, σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση περί Παροχής Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στην Θάλασσα και του ασφαλούς συντονισμού και διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων, προσέγγισαν και παρέλαβαν από παραπλέον στην περιοχή πλοίο, σημαίας Μάλτας, τουρκικών συμφερόντων, συνολικά 19 διασωθέντες. Έτσι, δυσχέραιναν  ακόμα περισσότερο το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τόσο για την ταυτοποίηση των διασωθέντων όσο και για την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης τυχόν αγνοούμενων” προστίθεται.

Σε συνέντευξή Τύπου, εκπρόσωπος του Λιμενικού δήλωσε ότι έχουν περισυλλέγει σώοι 96 αλλοδαποί. Εξ αυτών οι πέντε μεταφέρθηκαν στην Κάρπαθο, 72 στη Ρόδο, ενώ 19 παρελήφθησαν από την τουρκική ακτοφυλακή.

Ελικόπτερο Super Puma

“Οι διασωθέντες υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό και έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχείο” πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού.

Οι Λιμενικές Αρχές έχουν ήδη εντοπίσει μεταξύ των διασωθέντων τρεις διακινητές, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα