ΑΘΗΝΑ
02:38
|
24.04.2024
Για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κάνει λόγο έρευνα του ΑΠΘ. Βλέποντας και κάνοντας το σχέδιο για τα σχολεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο προσεχές διάστημα κάνει λόγο πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ, η οποία εκτιμά ότι τον Δεκέμβριο θα έχουμε στη χώρα έως και 2000 κρουσματα ημερησίως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, τα ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ 200-260, τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ τον Δεκέμβριο θα είναι 2000.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Mega, οι αριθμοί της έρευνας προκύπτουν με βάση τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, τα δεδομένα της έρευνας μπορούν να μεταβληθούν, εφόσον ληφθούν νέα μέτρα και υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία.

Νέα μέτρα και τσουχτερά πρόστιμα για τα γηροκομεία

Tην ίδια στιγμή τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώνονται καθημερινά στη χώρα μας ωθούν την κυβέρνηση σε ανακοινώσεις νέων έκτακτων μέτρων σε επιδημιολογικά επιβαρημένες περιοχές.

Στην νέα δέσμη μέτρων που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και τα οποία θα αφορούν ειδικά τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υφυπουργός ξεκαθάρισε πως αυστηροποιούνται οι ποινές για όσους δεν τηρούν τα πρωτόκολλα. «Αυτή τη στιγμή το πρόστιμο για μία δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων είναι στις 3.000 ευρώ. Με τα νέα μέτρα ποσό αυτό θα ανέβει πάνω από τις 5.000 ευρώ» ανέφερε.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είπε πως θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου, με τη χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους.

Θα ανοίξουν, δεν θα ανοίξουν τα σχολεία

Ωστόσο, ολοένα και πιθανότερη φαίνεται η παράταση στο άνοιγμα των σχολείων, αν και όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή σύμφωνα με το σχέδιο “βλέποντας και κάνοντας” της κ. Κεραμέως.

Την πεποίθηση ότι τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν το φθινόπωρο με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε έναν δύσκολο χειμώνα εξέφρασε και ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης, ο οποίος διευκρίνισε πως δεν αποκλείεται να φτάσουμε τα 500 κρούσματα ημερησίως.

«Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό. Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σχετικά με το αρνητικό ρεκόρ των κρουσμάτων χθες (293)  Τετάρτη, ο καθηγητής είπε ότι οι επιστήμονες αναμένουν να δουν πως θα κινηθεί η σημερινή και η αυριανή ημέρα για να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η 1η Σεπτεμβρίου καθώς αφενός θα έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την επιστροφή του μεγαλύτερου κύματος των εκδρομέων και αφετέρου θα φανούν αν απέδωσαν ή όχι τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν τον Δεκαπενταύγουστο, όπου υπήρξαν περιορισμοί και για την Αττική.

Άλλωστε, με όλα τα στοιχεία πλέον ξεκάθαρα, εκείνη την ημέρα θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την ημέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία. Αν θα είναι δηλαδή στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στους 252 οι νεκροί

Παράλληλα, μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων του κορονοϊού καθώς μόνο σήμερα άλλα τρία άτομα έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό. Και οι τρεις ήταν ηλικιωμένοι και είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα νέα θύματα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ελλάδα στους 252.

Το τελευταίο θύμα που ανακοινώθηκε ήταν μια 83χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ. Η άτυχη γυναίκα κατέληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Η 83χρονη έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τρόφιμος του γηροκομείο “Εστία Παπαγεωργίου”.

Πέτσας: Σημαντική πρόκληση το άνοιγμα των σχολείων

Στις εξελίξεις της πανδημίας αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Στην προηγούμενη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορονοϊό – που αφορούσε το διάστημα 5 έως 20 Αυγούστου – αναφερόταν ότι ο δείκτης “Rt εκτιμάται ότι βρίσκεται σε τιμή πάνω από τη μονάδα”. Στην Έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα και αφορά το διάστημα 20-26 Αυγούστου, γίνεται εκτίμηση ότι το Rt έχει εμφανίσει μικρή πτώση στο 0,85. Σημειώνεται ότι, επιδημιολογικά, μια συγκράτηση του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από μία επαφή. Επίσης, στη σημερινή Έκθεση καταγράφεται ότι το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 31 από 23,4″ ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Πρόσθεσε πως “παρά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες. Στον δείκτη θανάτων λόγω κορονοϊού, ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται στην 113η θέση παγκοσμίως με 23 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 105,7 θάνατοι αντιστοίχως”.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως “ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα, συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση. Ο ιός είναι ανάμεσά μας και είναι χρέος όλων να τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών. Ταυτόχρονα, αυξάνουμε συνεχώς τον αριθμό των τεστ που διενεργούμε, προκειμένου να εντοπίζουμε έγκαιρα νέα κρούσματα και να περιχαρακώνουμε εστίες διασποράς στην κοινότητα.

Συγκεκριμένα, μεσοσταθμικά, μέχρι σήμερα, τον Αύγουστο διενεργούνται 18.740 τεστ ανά ημέρα. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με το αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά τεστ, ποσοστό 10% – 15% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, με μια μεγαλύτερη συγκέντρωσή στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα. Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν τοπικά, περιοριστικά, μέτρα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα συνιστά σημαντική πρόκληση το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων, με ασφάλεια για τα παιδιά, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς αλλά και ολόκληρη τη κοινωνία.

Η προετοιμασία και τα μέτρα που λαμβάνονται στηρίζονται στην ανάλυση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων, την πρακτική που ακολουθείται στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, την εμπειρία μας από το άνοιγμα των σχολείων την άνοιξη και βέβαια τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων”.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως “βασική διαφορά σε σχέση με την άνοιξη σηματοδοτεί η απόφαση για τη χρήση μάσκας. Και η απόφαση αυτή είναι επιστημονική, όχι πολιτική. Με τη σωστή χρήση της στο σχολείο προστατεύονται όχι μόνο οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, τα άτομα αυξημένου κινδύνου του οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Υπογραμμίζεται σχετικά ότι – κόντρα στις σειρήνες της ανευθυνότητας- η χρήση μάσκας είναι απόλυτα ασφαλής για τα παιδιά άνω των 2 ετών. Το λένε ρητά και ξεκάθαρα μεγάλοι επιστημονικοί φορείς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας. Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση όλων των μαθητών για τη σωστή χρήση μάσκας. Οδηγίες θα δοθούν στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια του ΕΟΔΥ έντυπο υλικό, αλλά και βίντεο ώστε να εκπαιδευτούν τα παιδιά όλων των βαθμίδων”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα