ΑΘΗΝΑ
01:53
|
20.04.2024

Την πάγια θέση της Ελλάδας πως η χώρα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα δικαιώματά της μετέφερε σήμερα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κατά […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πάγια θέση της Ελλάδας πως η χώρα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα δικαιώματά της μετέφερε σήμερα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κατά τη συνάντησή  τους στο Βερολίνο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Αποδοκίμασε εμμέσως την πολιτική των ίσων αποστάσεων που εφαρμόζει το ΝΑΤΟ επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει να γίνονται ανεκτές συμπεριφορές που παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ωστόσο η στάση του Έλληνα υπουργού δεν άλλαξε τη σταθερή θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ που επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός λέγοντας (σύμφωνα με διπλωματικές πηγές) πως καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Η συνάντηση Στόλτενμπεργκ και Μέρκελ

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συναντήθηκε στη συνέχεια με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ επικεντρώνοντας τις συνομιλίες τους στις «τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των γεγονότων που διαδραματίζονται σε Ανατολική Μεσόγειο, Λευκορωσία και Αφγανιστάν».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Α.Μεσόγειο ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε στην Μέρκελ την ανησυχία του για την κατάσταση στην περιοχή χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της γερμανικής μεσολάβησης για να βρεθεί «ένας εποικοδομητικός τρόπος» αποκλιμάκωσης. Τόνισε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Ελλάδα και Τουρκία επαναλαμβάνοντας πως η κατάσταση θα πρέπει να λυθεί «με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης στο πλαίσιο του διεθνούς νόμου γιατί διάλογος και αποκλιμάκωση είναι προς το συμφέρον όλων».

Σε άλλο σημείο, και με αφορμή τη γερμανική προεδρία της ΕΕ, ο Στόλτενμπεργκ προέβλεψε πως θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

 Συζήτησαν επίσης (σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ) την ατζέντα ΝΑΤΟ 2030 με στόχο την ενίσχυση της συμμαχίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα