ΑΘΗΝΑ
23:57
|
17.05.2024
Κρείττον του λαλείν το σιγάν, σχολιάζει ο Πέτσας για τη συνομιλία. Ανησυχεί και ο Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εμφανώς ενοχλημένη είναι η κυβέρνηση από τον ύπατο αρμοστή εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος χθες “ακούστηκε” να σχολιάζει το πόσο πολύ εκνευρισμένοι είναι οι Τούρκοι με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, τονίζοντας πως θεωρούν τους Έλληνες “αναξιόπιστους”.

“Κρείττον του λαλείν το σιγάν”, δηλαδή σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ καλύτερο να σιωπά κανείς από το να ομιλεί, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε ερώτηση σχετικά με το τι περιμένει η Αθήνα από τη σημερινή άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

“Η εντολή που έχει (ο Μπορέλ) περιλαμβάνει έναν κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμηνύοντας προς την ΕΕ ότι “ο δρόμος είναι σαφής: είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις”.

“Όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας” κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι είπε ο Μπορέλ στην Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ

Σημειώνεται ότι η ενόχληση της κυβέρνησης προέκυψε αμέσως μετά τη συνομιλία του Ζοζέπ Μπορέλ με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, ‘Ανεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια της οποίας το μικρόφωνό τους παρέμεινε ανοιχτό με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ο διάλογός τους.

“Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου” ακούστηκε να λέει ο Μπορέλ, “πιστεύουν ότι οι Έλληνες “δεν είναι αξιόπιστοι” συνέχισε.

«Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά», ακούστηκε να σχολιάζει η κ. Κραμπ όταν ρωτήθηκε  πώς εξελίχθησαν οι επαφές της με Αθήνα και Άγκυρα.

«Η Άνγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει τον Ερντογάν την Παρασκευή» σημείωσε επίσης, η Γερμανίδα υπουργός. 

Ανησυχεί και ο Στόλτενμπεργκ

Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στο Βερολίνο, εξέφρασε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χαιρέτισε τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποκλιμάκωση, είναι διάλογος. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο σημαντικοί Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου, και χαιρετίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας να μεσολαβήσει για να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός» δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα