ΑΘΗΝΑ
12:34
|
07.07.2024

Αύξηση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2% «για κάποιο διάστημα» πριν μία πιθανή αύξηση των επιτοκίων ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αύξηση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2% «για κάποιο διάστημα» πριν μία πιθανή αύξηση των επιτοκίων ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ.

Η απόφασή του φάνηκε να εντάσσεται στις προσπάθειες, μεταξύ άλλων, για περιορισμό της ανεργίας που καλπάζει μετά την επέλαση της πανδημίας στις ΗΠΑ λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη. Τουλάχιστον αυτό επικαλέστηκε ο ίδιος ισχυριζόμενος πως η μικρή αύξηση του πληθωρισμού θα επιτρέψει στην οικονομία να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας για φτωχούς εργαζόμενους σε νοικοκυριά «με χαμηλά εισοδήματα κυρίως». Πρόσθεσε πως η Fed είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «το πλήρες σύνολο των εργαλείων της» για να στηρίξει την οικονομία, υποστηρίζοντας πως «ήταν εύρωστη τον Φεβρουάριο» και ως εκ τούτου «υπάρχει πολλή δύναμη στην οικονομία» εκτός από τους τομείς στις υπηρεσίες εστίασης, ταξιδιών και παροχής καταλύματος.

Νωρίτερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Εμπορίου αναθεώρησε την εκτίμησή του για τη συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το δεύτερο τρίμηνο σε -31,7% σε ετήσια βάση, έναντι -32,9% που είχε υπολογιστεί προηγούμενα.

Η μεγάλη πτώση του ΑΕΠ, που προστίθεται σε αυτήν που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο (-5%), βύθισε και επίσημα τη χώρα σε ύφεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα