ΑΘΗΝΑ
21:51
|
01.06.2024
"Οι πράξεις σας ήταν απάνθρωπες. Δεν δείξατε έλεος. Δεν είστε μόνο δολοφόνος, είστε τρομοκράτης" είπε ο δικαστής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κράιστσερτς επέβαλε, σήμερα (27/08), ισόβια κάθειρξη χωρίς καμία δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης υπό όρους στον μακελάρη του Κράιστσερτς Μπρεντον Τάραντ, που στις 15 Μαρτίου του 2019 δολοφόνησε εν ψυχρώ 51 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ενώ προσευχόντουσαν στα τζαμιά τους.

Η σφαγή ήταν η χειρότερη που έχει διαπραχθεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία και αυτή είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται μια τόσο βαριά ποινή στην ιστορία της χώρας. Η καταδίκη του μακελάρη είναι επίσης και η πρώτη καταδίκη τρομοκρατικής ενέργειας στη χώρα.

Μετά την σφαγή του Κράιστσερτς, η Νέα Ζηλανδία επέβαλε αυστηρότερους νόμους για τη χρήση όπλων στη χώρα.

Ο Τάραντ που χαρακτηρίστηκε ως ο “χειρότερος δολοφόνος της Νέας Ζηλανδίας” ομολόγησε την ενοχή του για τις 51 ανθρωποκτονίες από πρόθεση, τις 40 απόπειρες δολοφονίας από πρόθεση και τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη «New Zealand Herald», ο μακελάρης δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι ένιωθε εξοστρακισμένος από την κοινωνία και για αυτό “ήθελε να την βλάψει”, ισχυριζόμενος ότι η επίθεσή του δεν ήταν ρατσιστική ή ξενοφοβική.

Σημειώνεται ότι την ώρα του μακελιού στα δύο τεμένη της Κράιστσερτς, ο δράστης αναμετέδιδε ζωντανά τη σφαγή, μέσω Facebook.

“Τα εγκλήματά σας είναι τόσο ειδεχθή, που ακόμα και αν φυλακιστείτε μέχρι να πεθάνετε, αυτό δεν θα είναι αρκετό σε σχέση με ό,τι απαιτείται για την τιμωρία σας. Οι πράξεις σας ήταν απάνθρωπες. Δεν δείξατε έλεος. Δεν είστε μόνο δολοφόνος, αλλά και τρομοκράτης. Επιδιώξατε να επιτεθείτε ουσιαστικά στον τρόπο ζωής της Νέας Ζηλανδίας”, ανέφερε ο δικαστής Κάμερον Μάντερ.

“Το τραύμα που άφησε πίσω της η 15η Μαρτίου δεν θεραπεύεται εύκολα, αλλά σήμερα ελπίζω να είναι η τελευταία μέρα που ακούμε ή προφέρουμε το όνομα του τρομοκράτη. Αυτό που του αξίζει είναι μια ζωή πλήρους και απόλυτης σιωπής”, δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern.

O Mirwais Waziri, που επέζησε από το μακελιό δήλωσε την δεύτερη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας ότι η επίθεση ήταν καθαρά ρατσιστική.

O Ahad Nabi γιός του Haji Mohemmed Daoud Nabi που δολοφονήθηκε στο τζαμί Al Noor, χαρακτήρισε τον Τάραντ “σκουπίδι που πρέπει να ταφεί σε χωματερή”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα