ΑΘΗΝΑ
18:49
|
26.04.2024

Στο σουλτανάτο του Ομάν μετέβη σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ολοκληρώνοντας την σύντομη περιοδεία που ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας από το Ισραήλ […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο σουλτανάτο του Ομάν μετέβη σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ολοκληρώνοντας την σύντομη περιοδεία που ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας από το Ισραήλ και συνέχισε σε Σουδάν, Μπαχρέιν και ΗΑΕ.

Βασικός στόχος της περιοδείας του Πομπέο στην περιοχή ήταν, μεταξύ άλλων, η προώθηση επίσημων, στενότερων σχέσεων χωρών της περιοχής με το Ισραήλ προκειμένου να προωθήσει τη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το παλαιστινιακό, επιδιώκοντας αποδυνάμωση της προσπάθειας των Παλαιστινίων για λύση στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών, με ελεύθερη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967, πρωτεύουσα την Α. Ιερουσαλήμ και επιστροφή των προσφύγων.

Αφορμή για την περιοδεία αποτέλεσε η ανακοίνωση που έκαναν ΗΑΕ και Ισραήλ στις 13 Αυγούστου πως θα προχωρήσουν στην ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων.

Συναντώντας τον Σουλτάνο Χάιθαμ

Ο Αμερικανός υπουργός έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον νέο σουλτάνο του Ομάν, Χάιθαμ μπιν Τάρικ και στη συνέχεια συζήτησαν διμερείς και περιφερειακές σχέσεις, παρουσία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο σουλτανάτο, Λέσλι Τσου.

Aναφερόμενος σε αυτή τη συνάντηση, ο Πομπέο ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Τουίτερ σύντομη ανακοίνωση σχολιάζοντας πως συζήτησαν «τη σημασία οικοδόμησης περιφερειακής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας μέσω ενός ενωμένου Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου».

Με αυτή τη φράση αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, στη διατάραξη των σχέσεων των περισσότερων μελών του Συμβουλίου με το Κατάρ (από τον Ιούνιο του 2017 ως σήμερα) με πρόσχημα την ανάμιξη του τελευταίου στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών της περιοχής και αιτία τη συνεργασία του Εμιράτου με το Ιράν λόγω διαπλεκόμενων συμφερόντων για την εκμετάλλευση τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον Περσικό Κόλπο…

Όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος ο Πομπέο δεν κατάφερε να αποσπάσει επίσημη νέα δήλωση υποστήριξης του σουλτανάτου στη συμφωνία ΗΑΕ και Ισραήλ αλλά ούτε και την εκδήλωση πρόθεσης για μελλοντική, ανάλογη, συμφωνία του σουλτανάτου με το Ισραήλ μεταξύ άλλων γιατί το Ομάν έχει επιλέξει, εδώ και δεκαετίες, έναν «διακριτικό» ρόλο μεσολαβητή για την αποκλιμάκωση κρίσεων στην περιοχή.

Πάντως, η εμφάνιση του Πομπέο στο Ομάν φανερώνει το ενδιαφέρον και τις πιέσεις των ΗΠΑ για στενότερες, επίσημες, σχέσεις ανάμεσα στο σουλτανάτο και το Ισραήλ, οι οποίες στο παρασκήνιο θεωρούνται αρκετά στενές. Ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να γίνει το Δεκέμβριο του 2018 ο πρώτος ηγέτης του Ισραήλ που επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του σουλτανάτου, Μουσκάτ για να συναντηθεί με τον πρώην σουλτάνο Καμπούς μπιν Σαίντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα