ΑΘΗΝΑ
21:18
|
08.05.2024
Φτωχότεροι οι φτωχοί και αυξημένοι κατά 45 εκατ. οι άνθρωποι που θα βυθιστούν στη φτώχεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Και οι 21 πλουσιότεροι άνδρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έγιναν πλουσιότεροι κατά 10 δισ. δολάρια εν μέσω πανδημίας, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την παλιά ιστορία της κερδοσκοπίας των εχόντων εις βάρος των φτωχών που γίνονται φτωχότεροι κατά τις περιόδους των κρίσεων.

Για του λόγου το αληθές, αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται σε αυτές τις περιοχές “οι 21 πλουσιότεροι άνδρες στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΒΑ) είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά σχεδόν δέκα δισεκατομμύρια δολάρια” περίπου 8,5 δισ. ευρώ, υπογραμμίζει σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα η Όξφαμ.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού επιτείνει τις ανισότητες στην περιοχή, καθώς ακόμη 45 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια.

“Η πανδημία εξέθεσε τις βαθιές ανισότητες και τις τεράστιες αποτυχίες των οικονομικών μας συστημάτων, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην περιφέρεια χωρίς δουλειά, χωρίς ασφάλιση υγείας ή δυνατότητα περίθαλψης, χωρίς κανένα είδος κοινωνικής ασφάλισης” επισήμανε ο σύμβουλος της Όξφαμ Νάμπιλ Άμπντο.

Το ποσό αυτό είναι “πενταπλάσιο των κεφαλαίων που ζητήθηκαν στην ανθρωπιστική έκκληση του ΟΗΕ για να καταπολεμηθεί ο COVID-19 στην περιφέρεια ΜΕΒΑ” θυμίζει η ΜΚΟ και διπλάσιο από τα κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για να ανοικοδομηθεί η Βηρυτός μετά την έκρηξη -εκτίμηση που βασίζεται σε υπολογισμούς της διεθνούς εταιρείας λογιστικού ελέγχου PwC μετά την έκρηξη η οποία κατέστρεψε δεκάδες κτήρια και έκανε μη κατοικήσιμα τουλάχιστον ακόμη 3.400.

Σημειώνεται ότι συνολικά υπέστησαν ζημιές 40.000 ακίνητα

Οι κυβερνήσεις της περιφέρειας οφείλουν να “δράσουν γρήγορα και να να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, επιβάλλοντας φόρο στις μεγάλες περιουσίες” τονίζει η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 55% του πληθυσμού του Λιβάνου είναι πλέον “παγιδευμένο στη φτώχεια”.

Φωτογραφία: pixabay.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα