ΑΘΗΝΑ
18:00
|
05.05.2024

Κάνοντας «πλάτες» στην τουρκική προκλητική συμπεριφορά στην Α. Μεσόγειο και εξισώνοντας τη στάση Αθήνας και Άγκυρας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (ενόψει της άτυπης […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάνοντας «πλάτες» στην τουρκική προκλητική συμπεριφορά στην Α. Μεσόγειο και εξισώνοντας τη στάση Αθήνας και Άγκυρας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (ενόψει της άτυπης συνόδου των ομολόγων του από τις άλλες χώρες της ΕΕ στο Βερολίνο) έριξε στο τραπέζι την πρόταση για τερματισμό «όλων των στρατιωτικών ασκήσεων» στην περιοχή. Επικαλέστηκε την ανάγκη αποκλιμάκωσης εντάσεων και δημιουργίας συνθηκών για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών πάνω στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων «μέσω διαλόγου».

«Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη» σχολίασε ο Γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «η προϋπόθεση για αυτές τις συνομιλίες είναι να τερματιστούν τα γυμνάσια στην Α. Μεσόγειο και να συμβάλλει η κάθε πλευρά ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές συνομιλίες επειδή είναι σίγουρο πως οι πλευρές δεν θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τα πολεμικά πλοία στην περιοχή».

Η πρόταση του Μάας, που έρχεται λίγο μετά τις εντατικές διαβουλεύσεις που είχε πρόσφατα σε Αθήνα και Άγκυρα, εμφανίζεται λίγο πριν ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ παρουσιάσει στο άτυπο συμβούλιο προτάσεις για πιθανές κυρώσεις και αντίποινα έναντι της Τουρκίας.

Ο Χάικο Μάας αναφερόταν μεταξύ άλλων στα τετραμερή τριήμερα στρατιωτικά γυμνάσια αέρος και θαλάσσης που ξεκίνησαν σήμερα Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία στην Α.Μεσόγειο αλλά και στο σχέδιο της Άγκυρας για ναυτικά γυμνάσια με αληθινά πυρά μεταξύ 1η και 2α Σεπτέμβρη ανοικτά της Κύπρου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα