ΑΘΗΝΑ
15:45
|
19.04.2024
Με καθυστέρηση εβδομάδων ο Ντόναλντ Τραμπ σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε με Μητσοτάκη και Ερντογάν,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων και μετά την αναποτελεσματική διαμεσολαβητική παρέμβαση της Γερμανίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε διαδοχικά αργά το βράδυ της Τετάρτης αρχικά με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και αμέσως μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι συζήτησαν για διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου.

Το τηλεφώνημα δεν φάνηκε να πτόησε τον Ερντογάν, που σχεδόν αμέσως μετά την επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο, προχώρησε στην έκδοση νέας Navtex με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ δύο νατοϊκών συμμάχων, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία.

“Ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους”.

Η αμερικανική παρέμβαση έρχεται τη στιγμή που κορυφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο η προκλητικότητα της Τουρκίας και ενώ στις Βρυξέλλες αρχίζει η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα αποφασιστεί εάν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα