ΑΘΗΝΑ
08:54
|
04.05.2024

Συνελήφθη σήμερα, στο κρησφύγετό του, στο Κάιρο, ο 76χρονος ηγέτης των «Αδελφών Μουσουλμάνων» Μαχμούντ Εζάτ, επτά χρόνια μετά την ανατροπή του ισλαμιστή πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνελήφθη σήμερα, στο κρησφύγετό του, στο Κάιρο, ο 76χρονος ηγέτης των «Αδελφών Μουσουλμάνων» Μαχμούντ Εζάτ, επτά χρόνια μετά την ανατροπή του ισλαμιστή πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και την επικήρυξή του από την κυβέρνηση του νυν προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Η σύλληψη του Εζάτ, που αναζητούσαν οι αιγυπτιακές διωκτικές αρχές επί μία επταετία, θεωρείται ισχυρό πλήγμα για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που έχουν τεθεί εκτός νόμου με απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου το 2013, με την κατηγορία πως χρησιμοποιούσαν το Ισλάμ ως προκάλυμμα για δραστηριότητες που παραβιάζουν τον νόμο.

Ο 76χρονος Εζάτ ήταν υπαρχηγός του Μοχάμεντ Μπαντίε, ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1918 και στήριξε ως πολιτικό κόμμα την εκλογή του προέδρου Μόρσι το 2012 .Ο Εζάτ ανέλαβε τα «ηνία» των Αδελφών Μουσουλμάνων μετά τη σύλληψη του Μπαντίε τον Αύγουστο του 2013.

Σε δήλωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται πως στη διάρκεια της εφόδου των αστυνομικών στο κρησφύγετο του αρχηγού της οργάνωσης κατασχέθηκε εξοπλισμός για την κρυπτογράφηση επικοινωνιών. Αναφέρεται επίσης πως ο Εζάτ είναι ύποπτος για το σχεδιασμό δολοφονιών και απόπειρες φόνων καθώς και για μια βομβιστική επίθεση.

Ο Εζάτ έχει καταδικασθεί ερήμην σε θάνατο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα