Κατέληξε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, εξαντλημένη από την απεργία πείνας η κουρδικής καταγωγής και αλεβήτισα δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ.
Η Εμπρού Τιμτίκ προχώρησε σε απεργία πείνας μετά την καταδίκη της πέρυσι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, απαιτώντας μια δίκαιη δίκη.
Η Τιμτίκ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πάνω από 13 έτη, ενώ μια έφεση στην καταδικαστική ετυμηγορία που υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2019, απορρίφθηκε τον Οκτώβριο.
Ο συνάδελφός της, Αϊτάτζ Ουνσάλ, τάχθηκε στο πλευρό της ξεκινώντας απεργία πείνας τον Απρίλιο “για να ενισχύσει το αίτημά τους για δίκαιες δίκες και για απονομή δικαιοσύνης στην Τουρκία”.
Οι δύο δικηγόροι είχαν δηλώσει ότι θα “συνεχίσουν την απεργία πείνας ακόμη κι αν αυτή οδηγήσει στο θάνατό τους”, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αγγλίας και της Ουαλίας, της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων και άλλων οργανώσεων”.
Μετά από 238 ημέρες απεργίας πείνας η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά, ενώ εκρεμμεί ακόμη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας η δεύτερη έφεση στην καταδικαστική ετυμηγορίας της που υποβλήθηκε αμέσως μετά την απόρριψη της πρώτης.
Σημειώνεται ότι οι Αλεβήδες ή Αλεβίτες είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της Τουρκίας. Ήταν αγρότες της Ανατολίας που μετοίκησαν στις φτωχογειτονιές των τουρκικών πόλεων. Θρησκευτικά είναι πιο κοντά στους σιίτες και ψηφίζουν Αριστερά. Οι Τούρκοι σουνίτες τους προσάπτουν δύο κατηγορίες: ότι στήριξαν τους Πέρσες Σαφαβίδες έναντι των Οθωμανών τον 16ο αιώνα και ότι είναι αιρετικοί.
Το τουρκικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο των μέτρων αναστολής της μετάδοσης του κορονοϊού, είχε εγκρίνει νόμο που προέβλεπε την απελευθέρωση δεκάδων χιλιάδων φυλακισμένων. Από τον νόμο εξαιρέθηκαν οι κρατούμενοι που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατική δράση, αλλά και οι δημοσιογράφοι και δικηγόροι που κρατούνταν προσωρινά στις τουρκικές φυλακές.
“Άνθρωποι που βρίσκονται στη φυλακή επειδή άσκησαν τα δικαιώματά τους – και δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα – εξαιρέθηκαν από το μέτρο διότι η κυβέρνηση επιλέγει να αξιοποιήσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της, που είναι εξαιρετικά εύκαμπτοι, υπερβολικά ευρείς και αόριστοι” είχε καταγγέλει ο Άντριου Γκάρντνερ, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας εκστρατεία καταστολής, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, φυλακίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους (μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και δικηγόροι) εξαιτίας των υποτιθέμενων σχέσεών τους με κουρδικές αυτονομιστικές οργανώσεις και την οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο Ερτνογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο ιεροκήρυκας αρνείται πάντα την κατηγορία.