ΑΘΗΝΑ
11:12
|
03.07.2024
Μέρκελ: «Θα υποστηρίξουμε όπου οι Έλληνες φίλοι μας έχουν δίκηο... Είναι και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ικανοποιημένος για το «απόλυτα υποστηρικτικό» κλίμα και την «ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της Ελλάδας» κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο κος Δένδιας είπε χαρακτηριστικά ότι «το κλίμα απεικονίστηκε και στα Συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ».

Ο κ. Μπορέλ παρουσίασε προτάσεις πιθανών κυρώσεων, που ωστόσο θα συζητηθούν, αν συζητηθούν, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης Σεπτεμβρίου, «εάν ως τότε δεν υπάρξει αποκλιμάκωση».

Σε μετριοπαθές κλίμα και κρατώντας αποστάσεις, ωστόσο, εκφράστηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ.

«Όλοι, ως κράτη – μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο», δήλωσε η κα Μέρκελ, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά και για αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμμαχίας», και προσέθεσε ότι βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά την συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι μίλησε μαζί του πολύ εντατικά για τις σχέσεις με Τουρκία, οι οποίες είναι, όπως είπε, πάρα πολύ πολύπλευρες.

Δηλώσεις Μπορέλ

Και οι δηλώσεις Μπορέλ, πάντως, που χαροποίησαν τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τηρούσαν ισορροπίες. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπορέλ, μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, του οποίου προήδρευσε, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να βαδίσει σε μια «λεπτή γραμμή». «Θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία στον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμησή του για την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ενόχληση για την συμπεριφορά της Τουρκίας και «θα δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου στον κατάλογο κυρώσεων να προστεθούν ονόματα που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα