ΑΘΗΝΑ
08:42
|
05.11.2024

Σε παγίδα θανάτου για δεκάδες δελφίνια έχει μετατραπεί μέρος της θαλάσσιας περιοχής του Μαυρίκιου στον Ινδικό Ωκεανό αφότου μολύνθηκε με 1.000 τόνους πετρελαίου έπειτα από […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε παγίδα θανάτου για δεκάδες δελφίνια έχει μετατραπεί μέρος της θαλάσσιας περιοχής του Μαυρίκιου στον Ινδικό Ωκεανό αφότου μολύνθηκε με 1.000 τόνους πετρελαίου έπειτα από την πρόσκρουση του ιαπωνικού δεξαμενόπλοιου MV Wakashio σε ύφαλο στις 25 Ιουλίου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αλιείας του Μαυρικίου δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους πως έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 39 δελφίνια που βρέθηκαν νεκρά σε παραλίες του νησιωτικού κρατιδίου. Ανέφερε πάντως πως δεν εντοπίστηκαν ίχνη πετρελαίου αλλά τραύματα σε κάποια από τα δελφίνια που υποβλήθηκαν σε νεκροψία.

Εκπρόσωπος του κρατικού κέντρου θαλάσσιων ερευνών Albion Fisheries διαβεβαίωσε πως θα διενεργηθούν νεκροψίες σε όλα τα δελφίνια που βρέθηκαν νεκρά στις ακτές.

Τις έρευνες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών αμφισβήτησε εκπρόσωπος της Γκρινπίς που ισχυρίστηκε ότι οι κρατικές αρχές προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις επιπτώσεις της για να περιοριστεί η ζημιά που υφίσταται η εγχώρια τουριστική βιομηχανία που έχει ήδη πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας.

Το πλήρες εύρος των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας δεν είναι ακόμη γνωστό, όμως επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για μεγάλη οικολογική καταστροφή, η οποία ενδέχεται να επηρεάζει τον Μαυρίκιο και την οικονομία του που εξαρτάται από τον τουρισμό για δεκαετίες.

Πολλοί κάτοικοι πιστεύουν ότι οι θάνατοι των δελφινιών οφείλονται στην πετρελαιοκηλίδα. Πριν από τη δημοσίευση της νεκροψίας ο Όουεν Γκρίφιθς, ειδικός της μη κυβερνητικής οργάνωσης Mauritus Marine Conservation Society, εκτίμησε ότι ενδέχεται να πρόκειται για «κακή σύμπτωση», αναφερόμενος σε παρόμοιο περιστατικό το 2005.

Οι αρχές του Μαυρικίου, με τη βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων, εξακολουθούν να προσπαθούν να αποτιμήσουν το εύρος των ζημιών που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματά τους, δεν έχουν προκληθεί ζημιές στους κοραλλιογενείς υφάλους και στον θαλάσσιο βυθό. Όμως η πρύμνη του πλοίου εξακολουθεί να απειλεί τα κοράλλια, ενώ μικρές πετρελαιοκηλίδες έχουν φτάσει στις ακτές και ενδέχεται να προκαλέσουν τους επόμενους μήνες την καταστροφή των φυτών που φύονται εκεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα