ΑΘΗΝΑ
22:00
|
19.04.2024
Υψηλόβαθμους διπλωμάτης της πρεσβείας της Νορβηγίας κηρύχθηκε ‘ανεπιθύμητο πρόσωπο’ ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι απελαύνει έναν Νορβηγό διπλωμάτη, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από το Όσλο με την κατηγορία εμπλοκής του σε κατασκοπεία.

“Ένας από τους υψηλόβαθμους διπλωμάτες της πρεσβείας της Νορβηγίας κηρύχθηκε ‘ανεπιθύμητο πρόσωπο’ και πρέπει να εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος μέσα σε τρεις ημέρες”, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Για την απόφαση αυτή ενημερώθηκε ο Νορβηγός πρεσβευτής στη Μόσχα, συνεχίζει η ανακοίνωση, καταγγέλοντας “την καταστροφική γραμμή που εξακολουθούν να ακολουθούν οι νορβηγικές αρχές” απέναντι στη Ρωσία.

Η Γκούρι Σόλμπεργκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας, επέκρινε από την πλευρά της τη ρωσική απόφαση, την οποία χαρακτήρισε “εντελώς αβάσιμη”.

Η Νορβηγία είχε ανακοινώσει στα μέσα Αυγούστου την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη, μερικές ημέρες μετά τη σύλληψη στο Όσλο ενός Νορβηγού υπόπτου για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Η RST συνέλαβε τον Νορβηγό πολίτη, σε εστιατόριο του Όσλο κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών, ως ύποπτο για παράδοση πληροφοριών στον εν λόγω αξιωματικό.

Ο 50χρονος Νορβηγός εργαζόταν στο τμήμα “πετρελαίου και αερίου” της DNV GL, η οποία ειδικεύεται στην πιστοποίηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων και μέσων μεταφοράς.

Σύμφωνα με τη Σόλμπεργκ, η “απέλαση από τη Νορβηγία ενός Ρώσου διπλωμάτη συνδέεται με την έρευνα που διεξάγεται για μια υπόθεση κατασκοπείας και εξηγείται από ενέργειες που δεν συνάδουν με τον ρόλο του διπλωμάτη”.

Ο συλληφθείς Νορβηγός αρνήθηκε ότι διέπραξε οποιοδήποτε παράπτωμα δήλωσε η δικηγόρος του Μαριάνε Ντάρε.

Τις τελευταίες δεκαετίες διάφορες υποθέσεις κατασκοπείας έχουν αμαυρώσει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Νορβηγία.

Τη Δευτέρα η Ρωσία ανακοίνωσε την απέλαση ενός Αυστριακού διπλωμάτη σε απάντηση στην απέλαση ενός Ρώσου από τη Βιέννη εξαιτίας μιας υπόθεσης βιομηχανικής κατασκοπείας.

Τον Ιούνιο η Μόσχα είχε απελάσει δύο Τσέχους διπλωμάτες, και πάλι ως απάντηση στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών εξαιτίας ενός σχεδίου δηλητηρίασης πολιτικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα