ΑΘΗΝΑ
19:31
|
25.04.2024

Η ιστορική πρώτη πτήση 971 που πραγματοποίησαν σήμερα οι ισραηλινές αερογραμμές (El Al) από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ στο Άμπου Ντάμπι αντανακλά […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ιστορική πρώτη πτήση 971 που πραγματοποίησαν σήμερα οι ισραηλινές αερογραμμές (El Al) από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ στο Άμπου Ντάμπι αντανακλά τη νέα κατάσταση που επιχειρείται να διαμορφωθεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η νέα κατάσταση δρομολογείται μέσω της επικείμενης ομαλοποίησης των σχέσεων ορισμένων χωρών του Κόλπου με το Ισραήλ, δίχως πρότερη επίλυση του παλαιστινιακού και τερματισμού της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, με εφαλτήριο την ανακοίνωση της 13ης Αυγούστου από τις κυβερνήσεις Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως στο αεροσκάφος των Ισραηλινών αερογραμμών επέβαιναν εννιά Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι που έπαιξαν βασικό ρόλο στη σύνταξη της λεγόμενης «συμφωνίας του αιώνα» για το παλαιστινιακό που ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ανακοινώθηκε, επιβάτες της πτήσης ήταν, μεταξύ άλλων, ο σύμβουλος στο Λευκό Οίκο και γαμπρός του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Μπράιαν Χοκ, ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή (διάδοχος του Τζέισον Γκρίνμπλατ) Άβι Μπέρκοβιτς και ο επικεφαλής του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Σαμπάτ. Ο Σαμπάτ, λίγο πριν την απογείωση του αεροσκάφους, αναφέρθηκε στη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί η αντιπροσωπεία στα ΗΑΕ τονίζοντας πως θα έχει ως κύριο στόχο «την κατάρτιση ενός κοινού σχεδίου για την προώθηση των διμερών σχέσεων στους τομείς της υγείας, της πολιτικής αεροπορίας, της καινοτομίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμφάνισε την ιστορική πρώτη πτήση των Ισραηλινών Αερογραμμών προς τα ΗΑΕ σαν κίνηση υπέρ της ειρήνης αναρτώντας στο Τουίτερ την ακόλουθη φράση: «Έτσι μοιάζει η ειρήνη για χάρη της ειρήνης».

Αντίθετα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ σχολίασε την εξέλιξη στενάχωρα δηλώνοντας: «Είναι πολύ οδυνηρό για τους Παλαιστίνιους να βλέπουν ένα ισραηλινό αεροσκάφος να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο των Εμιράτων».

Και έκρηξη στο Άμπου Ντάμπι…

Συμπτωματικά πάντως την ώρα που απογειωνόταν το αεροσκάφος από το Τελ Αβίβ, σε εστιατόριο της “διεθνούπολης” του Άμπου Ντάμπι σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η έκρηξη έπληξε κυρίως τα εστιατόρια KFC και Hardees στην οδό Ρασίντ μπιν Σαϊντ της πόλης, ενώ ζημιές υπέστησαν και άλλα καταστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος δρόμος είναι γνωστός ως “δρόμος του αεροδρομίου” όπου ανώτεροι σύμβουλοι τον αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται αργότερα σήμερα να προσγειωθούν στο πλαίσιο της ιστορικής επίσκεψης ισραηλινής και αμερικανικής αντιπροσωπείας στη χώρα.

Σε μία πρώτη εκτίμηση, αρμόδιοι αξιωματούχοι πιθανολόγησαν ως αιτία διαρροή φυσικού αερίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα