Εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Λίβανο σε μία προσπάθεια να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου εντολοδόχου πρωθυπουργού παραμονές της νέας επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Βηρυτό.
Τα περισσότερα κόμματα συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ συμφώνησαν να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον 48χρονο Σουνίτη διπλωμάτη Μουστάφα Αντίμπ που είναι πρέσβης του Λιβάνου στη Γερμανία και διετέλεσε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι (2005). Τον Αντίμπ, που επέστρεψε στη Βηρυτό το Σάββατο από το Βερολίνο, υποστηρίζουν τέσσερις σουνίτες πρώην πρωθυπουργοί μεταξύ των οποίων ο Σαάντ Χαρίρι.
Τελικά, σήμερα το μεσημέρι ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν έδωσε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Αντίμπ, παρά την αντίθεση μικρότερων κομμάτων όπως οι Χριστιανοί Μαρωνίτες των «Λιβανέζικων Δυνάμεων» που είχαν προτείνει τον Ναουάζ Σαλάμ, που είναι επίσης διπλωμάτης καριέρας και διετέλεσε για ένα διάστημα δικαστής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική «καταιγίδα» στο Λίβανο, μετά την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, δεν φαίνεται να σταματά ακόμη και εάν συμφωνήσουν τα πολιτικά κόμματα για τον νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό. Μεταξύ άλλων και γιατί η πολιτικο-οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται διαρκώς. Σε αυτό συντελούν οι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας αλλά κυρίως οι διεθνείς πιέσεις που ασκούν έξωθεν δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, Γαλλία, χώρες του Κόλπου, η Τουρκία κ.α. σε μία προσπάθεια να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα στο φόντο της έντασης που εκδηλώνεται εδώ και καιρό με διάφορες αφορμές στην Ανατολική Μεσόγειο…
Ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις αναμένεται να παίξει και ο πρόεδρος της Γαλλίας που αναμένεται στη Βηρυτό σε λιγότερο από έναν μήνα από την προηγούμενη επίσκεψη που έκανε στις 6 Αυγούστου σε ρόλο «κηδεμόνα» της πρώην γαλλικής αποικίας. Ο Μακρόν είχε απαιτήσει άμεση συγκρότηση νέας κυβέρνησης και «σημαντικές» μεταρρυθμίσεις χρησιμοποιώντας ως μοχλό την οικονομική βοήθεια, όπως κάνει σταθερά από το 2018 οπότε είχε πραγματοποιηθεί η Διεθνής Οικονομική Διάσκεψη στο Παρίσι για το Λίβανο…
Αίσθηση,πάντως, προκαλεί το κυριακάτικο διάγγελμα του αρχηγού της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα όπου, ανάμεσα σε άλλα, εμφανίστηκε διαλλακτικός μπροστά στο ενδεχόμενο νέων πολιτικών αλλαγών υπό την προϋπόθεση πως αυτές θα δρομολογηθούν από τις εγχώριες δυνάμεις και όχι από ξένες χώρες που πιέζουν για «μεταρρυθμίσεις» επιδιώκοντας τον περιορισμό ή και εξοστρακισμό της Χεζμπολάχ και άλλων δυνάμεων που αντιστέκονται στο Ισραήλ. Ο Νασράλα τόνισε πως θα συνεργαστεί και θα διευκολύνει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα μπορέσει να βελτιώσει την κατάσταση της ρημαγμένης οικονομίας και θα αναλάβει την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που άπτονται ενδεχομένως και του σεχταριστικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας όπως διαμορφώθηκε μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου τη δεκαετία του 1990.
Θετικός στο ενδεχόμενο πολιτικών αλλαγών που αφορούν και το προβληματικό και δαιδαλώδες σύστημα διακυβέρνησης της χώρας εμφανίστηκε την Κυριακή και ο (Χριστιανός Μαρωνίτης) πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν.