ΑΘΗΝΑ
22:29
|
18.11.2024

«Οι πυραυλικές επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές αποστολές στο Ιράκ θα ωθήσουν την Ουάσιγκτον στην επανεξέταση των πολιτικών τους στη χώρα» δήλωσε σήμερα ο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Οι πυραυλικές επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές αποστολές στο Ιράκ θα ωθήσουν την Ουάσιγκτον στην επανεξέταση των πολιτικών τους στη χώρα» δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβη στη Βαγδάτη, Μάθιου Τάλερ με αφορμή τις δύο ρουκέτες Κατιούσα που έπεσαν κοντά στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας το βράδυ της Κυριακής.

Ο Αμερικανός πρέσβης, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς σε σιιτικές πολιτοφυλακές που σχετίζονται με το Ιράν, επέρριψε τις ευθύνες για τις επιθέσεις «σε εξτρεμιστικές φωνές που ενθαρρύνουν τη στοχοποίηση της αμερικανικής στρατιωτικής και διπλωματικής παρουσίας δίχως αυτό να αντιπροσωπεύει τον ιρακινό λαό ή τα συμφέροντα του Ιράκ». Και συνέχισε εν είδει «απειλής»: «Εάν τέτοιες επιθέσεις συνεχιστούν τότε θα γίνει αναθεώρηση σε πολλά ζητήματα όχι μόνον μεταξύ Ιράκ και Αμερικής, αλλά πιο πολύ μεταξύ Ιράκ και του διεθνούς συνασπισμού (σ.σ. κατά του Ισλαμικού Κράτους) γενικότερα».

Μετά την προ μηνών αναδιάταξη των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ παραμένουν σήμερα περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες και μερικές εκατοντάδες άλλοι από χώρες του λεγόμενου «διεθνούς» συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού αρχηγού των επίλεκτων δυνάμεων Αλ Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμάνι, από τις ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, οι ιρακινές αρχές απαίτησαν, αρχικά, υπό λαϊκή πίεση την αποχώρηση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από το ιρακινό έδαφος με το επιχείρημα ότι παραβίασαν τη βασική εντολή που δικαιολογούσε την παρουσία και δράση τους στη χώρα. Ο Τάλερ ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν «μόνιμες βάσεις στο Ιράκ» λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν ή όχι στρατεύματα στο ιρακινό έδαφος στη βάση… «ετοιμότητας των ιρακινών δυνάμεων». Επέρριψε τις ιρακινές αντιδράσεις για την δράση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ σε «ορισμένες παρεξηγήσεις» και σε «σύγχυση» που αφορούν «τη φύση της σχέσης ανάμεσα στην ιρακινή κυβέρνηση και τον διεθνή συνασπισμό».

Πάντως την περασμένη βδομάδα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ κατά περίπου 1.500 άτομα «μέσα στους επόμενους λίγους μήνες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα