ΑΘΗΝΑ
01:41
|
29.09.2024

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λευκορωσία σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούν έντονα εδώ και μέρες ΗΠΑ και ΕΕ με πρόσχημα το αίτημα δυνάμεων της […]

MINSK, BELARUS - AUGUST 19, 2020: Belarus' President Alexander Lukashenko holds a meeting with members of the Security Council of Belarus. Andrei Stasevich/BELTA/TASS Áåëîðóññèÿ. Ìèíñê. Ïðåçèäåíò Áåëîðóññèè Àëåêñàíäð Ëóêàøåíêî íà çàñåäàíèè Ñîâåòà áåçîïàñíîñòè ðåñïóáëèêè. Àíäðåé Ñòàñåâè÷/ÁåëÒÀ/ÒÀÑÑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λευκορωσία σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούν έντονα εδώ και μέρες ΗΠΑ και ΕΕ με πρόσχημα το αίτημα δυνάμεων της αντιπολίτευσης για επανάληψη των εκλογών της 9ης Αυγούστου θα τεθούν στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχουν την Τετάρτη στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Λευκορωσίας, Βλαντιμίρ Μακέι.

Τη συνάντηση ανήγγειλε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε πως οι δυνάμεις ασφαλείας και η κυβέρνηση της Λευκορωσίας έχουν με αρκετή σιγουριά την κατάσταση υπό έλεγχο και δεν αφήνουν περιθώρια για προβοκάτσιες, που μπορούν να υπάρξουν στη διάρκεια πολυπληθών συγκεντρώσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ανταλλάξει με την Λευκορωσία εμπειρίες σε σχέση με την αναθεώρηση του συντάγματος, αλλά όπως είπε προς το παρόν από το Μινσκ δεν υπήρξε κάποιο παρόμοιο αίτημα.

Εμπάργκο κατά του Λουκασένκο από τις χώρες της Βαλτικής

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας, αντιγράφοντας ανάλογα μέτρα που ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις Λιθουανίας και Εσθονίας, ανακοίνωσε ότι απαγορεύει εφεξής «επ’ αόριστον» την είσοδο στη χώρα του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και άλλων 29 αξιωματούχων.

 Το εμπάργκο των χωρών της Βαλτικής έναντι υψηλόβαθμων Λευκορώσων αξιωματούχων ανακοινώνεται παρά τη δήλωση του ηγέτη της Λευκορωσίας πως αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο περιορισμού των εξουσιών του προέδρου στο πλαίσιο ωστόσο συνταγματικών αλλαγών.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του ρωσικού πρακτορείου TASS από το Μινσκ, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, μετά τη συνάντησή τουσήμερα με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βαλεντίν Σούκαλο, παραδέχθηκε πως το προεδρικό μοντέλο είναι «αυταρχικής φύσης» και πως χρειάζεται ένα νέο σύστημα που δεν θα εξαρτάται από το εκάστοτε πρόσωπο στην εξουσία. Τόνισε πως σε κάθε περίπτωση η όποια αλλαγή θα πρέπει να γίνει μέσω συντάγματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα