ΑΘΗΝΑ
13:41
|
03.05.2024
Mε πάνω από 850.000 νεκρούς και περίπου 25,4 εκατομμύρια καταμετρημένα κρούσματα παγκοσμίως, η πανδημία εμφανίζεται ανυποχώρητη διεθνώς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Mε πάνω από 850.000 νεκρούς και περίπου 25,4 εκατομμύρια καταμετρημένα κρούσματα παγκοσμίως, η πανδημία εμφανίζεται ανυποχώρητη διεθνώς. Οι ΗΠΑ (187.000 νεκροί) και η Βραζιλία (120.000 νεκροί) παραμένουν οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι καταστάσεις στις διάφορες χώρες ποικίλλουν, και την ώρα που η Νέα Ζηλανδία και η Κούβα ανοίγουν πλήρως (και τα διεθνή τους αεροδρόμια), η Ισπανία κλείνει το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και η Γαλλία, μετά την υποχρεωτική μάσκα, αυξάνει τα δωρεάν τεστ, ενώ το Πεκίνο υποδέχεται σχεδόν 600.000 μικρούς μαθητές στις τάξεις το Σάββατο και θα υποδεχθεί και 400.000 μαθητές γυμνασίου και λυκείου την 7η Σεπτεμβρίου.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει λάβει αυστηρότατα μέτρα για τον έλεγχο διάδωσης του ιού στα σχολεία. Εχει εγκαταστήσει συστήματα ανέπαφου πλυσίματος των χειρών σε ολα τα σχολεία και ανά όροφο, η θερμοκρασία των μικρών μαθητών ελέγχεται κατά την είσοδο στο σχολείο, οι αποστάσεις έχουν σημειωθεί επί του εδάφους, και διέθεσε δωρεάν μάσκες και απολυμαντικά σε συσκευασία δώρου σε όλα τα παιδιά.

Βυθίζεται στην κρίση η Ινδία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε σε 24 ώρες 78.512 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμό λίγο χαμηλότερο από το παγκόσμιο θλιβερό ρεκόρ που ανακοίνωσε την προηγουμένη.

Την Κυριακή, το Νέο Δελχί κατέγραψε 78.761 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε διάστημα 24 ωρών, νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί την 17η Ιουλίου στις ΗΠΑ, με 77.638 νέα κρούσματα.

Η Ινδία, η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη, καταγράφει καθημερινά τον υψηλότερο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στον κόσμο από την 7η Αυγούστου, ξεπερνώντας τους ημερήσιους αριθμούς τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Βραζιλίας.

Με 3,62 εκατομμύρια κρούσματα συνολικά, η Ινδία πλησιάζει με ταχύ ρυθμό τις δύο χώρες σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων, αλλά καταγράφει συγκριτικά χαμηλότερο αριθμό νεκρών.

Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκαν κατά 971 τις προηγούμενες 24 ώρες και έφθασαν συνολικά τους 64.469, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Ινδίας.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται μετά τη χαλάρωση από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι των έκτακτων μέτρων τα οποία επιβλήθηκαν από τον Μάρτιο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, με σκοπό να υπάρξει επανεκκίνηση της ινδικής οικονομίας.

Προβληματισμός στην ΕΕ, Τεστ στο Παρίσι

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νιού Γιορκ Τάιμς, οι χώρες της ΕΕ εξετάζουν ήδη την πιθανότητα ενός νέου λοκντάουν, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι, στο δεύτερο, θερινό και μη αναμενόμενο, κύμα της πανδημίας και έχουμε ήδη κρούσματα επαναμόλυνσης στη Γαλλία και αύξηση των κρουσμάτων στις μεσογειακές χώρες.

Εν τω μεταξύ, το Παρίσι, μετά την υποχρεωτική χρήση της μάσκας από όλους, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα φροντίσει ώστε να διενεργείται δωρεάν και στα 20 διαμερίσματα της πόλης το τεστ για τον κορονοϊό, καθώς οι αρχές δίνουν μάχη απέναντι στις ενδείξεις αναζωπύρωσης της επιδημίας στη Γαλλία.

Το γραφείο της δημάρχου Παρισίων ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αρχής γενομένης από σήμερα θα υπάρχουν τρία μόνιμα εργαστήρια που θα διενεργούν δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό καθώς και δύο ακόμη κινητά εργαστήρια, τα οποία θα μετακινούνται σε σημεία της πρωτεύουσας.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 339 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 4.129 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ως αυτό το στάδιο ανέρχεται σε 64.158 νεκρούς επί συνόλου 595.841 περιπτώσεων μόλυνσης.

Η κυβέρνηση της χώρας όπου καταγράφεται ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στην υφήλιο επισημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον κορονοϊό στην πραγματικότητα πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Η εξαίρεση της Νέας Ζηλανδίας

Τα σχολεία του Όκλαντ άνοιξαν κανονικά, καθώς η μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας βγαίνει από ένα lockdown τριών εβδομάδων και οι αρχές εκφράζουν την πεποίθηση ότι υποχωρεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Οι κάτοικοι της μεγάλης πόλης του Βόρειου Νησιού μπορούν και πάλι να βγαίνουν από τα σπίτια τους, όμως παραμένουν απαγορευμένες οι συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων, πλην των σχολείων.

Το lockdown είχε επιβληθεί στο Όκλαντ μετά την ανακάλυψη στις 12 Αυγούστου τεσσάρων κρουσμάτων στην περιοχή. Μέχρι τότε, είχαν περάσει 102 διαδοχικές ημέρες χωρίς καμιά τοπική μόλυνση.

Έκτοτε έχουν συνολικά μολυνθεί 141 άνθρωποι.

Η προέλευση της εστίας μόλυνσης δεν έχει προς το παρόν προσδιορισθεί και η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν θεώρησε αναπόφευκτο ότι νέα κρούσματα θα καταγράφονταν τις επόμενες ημέρες.

Εντούτοις η πρωθυπουργός έκρινε ότι είναι πλέον δυνατό να αρθεί το lockdown.

«Έχουμε ένα σχέδιο που θα λειτουργήσει», δήλωσε η Άρντερν στους δημοσιογράφους στο Όκλαντ. «Πρέπει όλοι να το σεβαστούν».

Η πρωθυπουργός, η οποία ανέβαλε για έναν μήνα τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπονταν για τον Σεπτέμβριο, κάλεσε τους συμπατριώτες της να «διαδραματίσουν τον ρόλο τους» στη μάχη κατά του κορονοϊού. «Είναι φυσικό να αισθάνεσαι κουρασμένος, ολόκληρος ο κόσμος έτσι αισθάνεται», είπε. «Όμως σε σύγκριση με τους άλλους, τα καταφέρνουμε πολύ καλά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα