ΑΘΗΝΑ
14:32
|
06.06.2023

Νέα μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από επιστήμονες στρατιωτικών ερευνητικών κέντρων των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμά ότι ένα και μοναδικό εμβόλιο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αποτελεσματικό […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από επιστήμονες στρατιωτικών ερευνητικών κέντρων των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμά ότι ένα και μοναδικό εμβόλιο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αποτελεσματικό έναντι όλων των διαφορετικών στελεχών του κορονοϊού SARS-CoV-2 που σήμερα κυκλοφορούν στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής έρευνας 18.514 γονιδιώματα του ιού, τα οποία απομονώθηκαν από ασθενείς από όλο τον κόσμο στο διάστημα Δεκεμβρίου 2019 – Ιουλίου 2020.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μεταλλάξεις στο ιικό γονιδίωμα είναι σπάνιες, κυρίως στην προεξέχουσα πρωτεΐνη ακίδα του, που χρησιμοποιεί για να προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα και την οποία στοχεύουν τα περισσότερα υπό ανάπτυξη εμβόλια. Ακόμη και οι λίγες μεταλλάξεις ορισμένων στελεχών που εξαπλώθηκαν περισσότερο έως τώρα (όπως η D614G), φαίνεται να το πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό κατά τύχη. Αυτό αποτελεί καλό νέο για την αποτελεσματικότητα των μελλοντικών εμβολίων.

Οι ερευνητές του Στρατιωτικού Ινστιτούτου Ερευνών “Walter Reed” και του Ιδρύματος “Henry Jackson για την Πρόοδο της Στρατιωτικής Ιατρικής”, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), επισήμαναν ότι επειδή ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται πιο γρήγορα από ό,τι εξελίσσεται ο ίδιος, ο ιικός πληθυσμός διεθνώς γίνεται σταδιακά πιο ομοιογενής.

Ο ιός – το γονιδίωμα του οποίου περιέχει περίπου 30.000 “γράμματα” του γενετικού αλφαβήτου – είναι γνωστό ότι μπορεί να μεταλλάσσεται μέσα σε έναν άνθρωπο και αυτές οι μεταλλάξεις, που γεννούν νέα στελέχη, μπορούν να μεταδίδονται σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και σε βάθος χρόνου. Αν η “μεταμόρφωση” του ιού βασίζεται σε καλύτερη εξελικτική προσαρμογή του, τότε ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ό,τι αν εξηγείται από τυχαίους παράγοντες (ουδέτερη εξέλιξη). Αυτό το δεύτερο φαίνεται πάντως πιθανότερο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους Αμερικανούς στρατιωτικούς επιστήμονες, πράγμα που θεωρείται ενθαρρυντικό για τον μελλοντικό εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι  ο ρυθμός εξέλιξης του νέου κορονοϊού αναμένεται να μειωθεί με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακολουθείται η εμφάνιση τα επόμενα χρόνια κάθε νέας μετάλλαξης. Και αυτό γιατί κάθε νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου, το οποίο θα βασίζεται σε προηγούμενα γονιδιώματα του κορονοϊού.

Όπως τονίζουν, «δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν μελλοντικά θα δούμε μια καλύτερη εξελικτική προσαρμογή του SARS-CoV-2, πάντως το τωρινό βασικό εύρημα μας είναι ότι τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν, συνιστούν ένα ομοιογενή ιικό πληθυσμό».

Η πολυμορφία άλλων ιών, όπως της γρίπης, του ιού HIV-1 και του δάγκειου πυρετού, έχει προκαλέσει δυσκολίες στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων. Με βάση πάντως τα έως τώρα δεδομένα, υπογραμμίζουν οι ερευνητές, “είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η ιική πολυμορφία του SARS-CoV-2 δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη ενός ευρέως προστατευτικού εμβολίου και ότι τα εμβόλια υπό ανάπτυξη θα προκαλούν κατάλληλες αντιδράσεις έναντι όλων των σημερινών παραλλαγών του SARS-CoV-2 που βρίσκονται σε κυκλοφορία”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα