ΑΘΗΝΑ
22:56
|
24.04.2024

Την προσωρινή, μερική άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που επιβλήθηκε πριν 33 χρόνια ανακοίνωσε απόψε στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την προσωρινή, μερική άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που επιβλήθηκε πριν 33 χρόνια ανακοίνωσε απόψε στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σε δηλώσεις που έκαναν αργότερα οι Αμερικανοί υφυπουργοί Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ (αρμόδιος για ευρω-ασιατικές υποθέσεις) και Μάικ Μίλερ (αρμόδιος για στρατιωτικές υποθέσεις) διευκρίνισαν πως η μερική άρση που θα φορά «μη φονικά» όπλα θα ισχύει για ένα χρόνο,  με δυνατότητα ανανέωσης. Ξεκαθάρισαν πως η εξέλιξη δεν σχετίζεται με την παρούσα τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε σηματοδοτεί αλλαγή στην θέση της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό. Ανέφεραν ωστόσο πως για τις ΗΠΑ η Κύπρος είναι «ένας σημαντικός εταίρος που συνεισφέρει στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσαν δε πως η σχέση Ουάσιγκτον και Λευκωσίας είναι «σχέση που λειτουργεί, αναπτύσσεται και ενισχύεται».

Ο Πάλμερ αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία του Πομπέο με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας μετέφερε την θέση του πρώτου πως «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ» η προσωρινή άρση του βέτο στην πώληση αμερικανικών «μη φονικών» αμυντικών συστημάτων και υπηρεσιών προς τη Λευκωσία.  Ωστόσο δεν επεκτάθηκε περαιτέρω σε άλλα θέματα της συνομιλίας Πομπέο-Αναστασιάδη.

Ερωτηθείς σχετικώς από ανταποκριτή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Πάλμερ ανέφερε πως δεν σχετίζεται με τη Ρωσία η προσωρινή, μερική άρση του εμπάργκο αλλά «με την απόφασή μας να προχωρήσουμε με αυτές τις αλλαγές προσεκτικά και ελεγχόμενα» για να ενισχυθεί η περιφερειακή «ειρήνη και ασφάλεια». Τέλος ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν «μία κούρσα απόκτησης όπλων στο νησί, ούτε θεμελιώδη αλλαγή στο ισοζύγιο δυνάμεων, που θα αποσταθεροποιούσε την κατάσταση».

Τέλος επανέλαβε την «επιθυμία» των ΗΠΑ για «αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο» και ανάσχεση των τουρκικών «ερευνών» στην Α. Μεσόγειο.

Αργότερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο ανάρτησε μήνυμα στο λογαριασμό του στο Τουίτερ χαρακτηρίζοντας την Κύπρο “εταίρο – κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα