ΑΘΗΝΑ
10:35
|
03.05.2024

Διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο είχε σήμερα ο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο είχε σήμερα ο Λίβυος πρωθυπουργός της «Κυβέρνησης Γενικής Συμφωνίας» Φαγιέζ Σάρατζ συζητώντας μαζί τους, μεταξύ άλλων, μία «τελική συμφωνία εκεχειρίας» με τις αντίπαλες δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και το εκλεγμένο κοινοβούλιο στο Τομπρούκ της Α.Λιβύης.

Ο Μπορέλ αναφερόμενος στη συνάντηση επιβεβαίωσε μόνον ότι είδε τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης αποφεύγοντας να αναφερθεί σε απτά αποτελέσματα. Περιορίστηκε μόνον να επαναλάβει την υποστήριξή του στο διάλογο  και στην «καθοδηγούμενη από τη Λιβύη πολιτική επίλυση» της σύρραξης. Ανέφερε επίσης πως στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρέθηκε και το αίτημα για επανάληψη των συναντήσεων των πενταμελών στρατιωτικών επιτροπών που έχουν συγκροτήσει η κυβέρνηση Σάρατζ και η πλευρά του στρατηγού Χ.Χάφταρ. Τόνισε επίσης πως συζήτησε με τον επικεφαλής της λιβυκής πετρελαϊκής εταιρίας την άρση του πετρελαϊκού εμπάργκο που έχει επιβάλλει ο «Λιβυκός Εθνικός Στρατός» (LNA) σε συνεννόηση με φυλάρχους της Ανατολικής Λιβύης.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο που συνοδευόταν από τον βοηθό υφυπουργού Εξωτερικών Μάνλιο Ντι Στέφανο τόνισε πως συζήτησε με τον Λίβυο πρωθυπουργό τις δυνατότητες για επίτευξη εκεχειρίας εκτιμώντας πως «ήρθε η ώρα για μία τελική συμφωνία» παύσης πυρός. Στη συνέχεια ο Ιταλός διπλωμάτης είχε προγραμματίσει να μεταβεί αργότερα σήμερα στο Τομπρούκ της Α. Λιβύης για συνάντηση με τον πρόεδρο του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα