ΑΘΗΝΑ
22:07
|
02.07.2024

Έντονη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο χωρών της ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας παρατηρείται τελευταία με επίκεντρο τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο χωρών της ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας παρατηρείται τελευταία με επίκεντρο τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι διαδοχικές διαβουλεύσεις διαδραματίζονται στο φόντο των αποτυχημένων προσπαθειών των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πετύχουν την διατήρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων σε βάρος του Ιράν.

Απόψε συνεδριάζουν στη Βιέννη οι υφυπουργοί Εξωτερικών και ανώτεροι διπλωμάτες Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Κίνας, Ρωσίας παρουσία της αρμόδιας εκπροσώπου της ΕΕ για το θέμα, Χέλγκ Μ. Σμιντ. Βασικό θέμα της συνάντησης είναι πιθανοί τρόποι διάσωσης της συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018 εξαπολύοντας σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και όποιων άλλων χωρών επιδιώξουν να συνεργαστούν μαζί της σε οικονομικό, ή άλλο επίπεδο.

Σινο-γερμανική συμφωνία υπέρ του Ιράν

Η αποψινή συνάντηση στη Βιέννη δρομολογήθηκε μερικές ώρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας Χάικο Μάας και Κίνας Γουάνγκ Γι στο Βερολίνο.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν πως είναι απαραίτητη η διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (γνωστή και ως JCPA). Επισήμαναν επίσης πως το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εδώ και αρκετές βδομάδες, (πριν και μετά τις άκαρπες προσπάθειες των ΗΠΑ να διατηρήσουν το διεθνές εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τεχεράνης που εκπνέει τέλη Οκτώβρη).

Στο Ιράν από βδομάδα και ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών

Παράλληλα στη Βέρνη της Ελβετίας ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών πως μεταβαίνει την ερχόμενη βδομάδα στην Τεχεράνη, από τις 5 ως τις 7 Σεπτεμβρίου, ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών, Ιγκνάζιο Κασσίς.

Στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων του Κασσίς με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον Γενικό Γραμματέα του Ιρανικού Συμβουλίου Ασφάλειας, Αλί Σαμχανί θα τεθεί το «μέλλον» της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και η γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Αφορμή για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελβετίας (που συχνά αναλαμβάνει το ρόλο μεσολαβητή μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν) είναι τα 100 χρόνια από τις ιρανο-ελβετικές διπλωματικές σχέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα