ΑΘΗΝΑ
08:12
|
01.12.2021

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, διαμηνύει τον επικεφαλής των τελωνειακών υπηρεσιών της χώρας του “να πυροβολεί και να σκοτώνει χωρίς κανένα δισταγμό τους διακινητές […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, διαμηνύει τον επικεφαλής των τελωνειακών υπηρεσιών της χώρας του “να πυροβολεί και να σκοτώνει χωρίς κανένα δισταγμό τους διακινητές ναρκωτικών”. Όπως σχολιάζει ο βρετανικός “Γκάρντιαν” (Guardian) πρόκειται για μία από τις πιο ανοικτές και δημόσιες απειλές που έχει ξεστομίσει μέχρι σήμερα ο πρόεδρος της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας στο πλαίσιο της αιματηρής τετραετούς εκστρατείας του κατά του διεθνούς εμπορίου των ναρκωτικών. Ο ίδιος ο Ντουτέρτε αρνείται σθεναρά πως εγκρίνει εκτελέσεις φερομένων ως διακινητών ναρκωτικών ουσιών με συνοπτικές διαδικασίες.

Τόσο ο πρόεδρος των Φιλιππίνων όσο και η εθνική αστυνομία της χώρας, η οποία ηγείται της εν λόγω εκστρατείας, δηλώνουν ότι όλοι οι ύποπτοι που έχουν σκοτωθεί είτε είχαν προβάλει αντίσταση είτε είχαν απειλήσει τη ζωή αστυνομικών.

Η εντολή Ντουτέρτε προς τον επικεφαλής των τελωνειακών υπηρεσιών των Φιλιππίνων, Ρέι Λεονάρντο Γκερέρο, δόθηκε από τηλεοράσεως στο πλαίσιο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Γκερέρο, εν αποστρατεία στρατηγός και πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση. “Τα ναρκωτικά εξακολουθούν να κυκλοφορούν στη χώρα μέσα από τις τελωνειακές υπηρεσίες”, δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων και πρόσθεσε απευθυνόμενος προσωπικά στον Γκερέρο: “Μου ζήτησες να οπλοφορούν οι άνδρες και το ενέκρινα. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχετε σκοτώσει ούτε έναν. Τι κάνετε; Ανασυνταχθείτε. Τα ναρκωτικά ακόμα κυκλοφορούν. Θα ήθελα να σκοτώσεις… θα σε στηρίξω, δεν θα μπεις φυλακή. Εάν είναι ναρκωτικά, πυροβολείτε και σκοτώνετε”. Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) χαρακτήρισε «βάρβαρη» και καταδίκασε τη νέα απειλή του προέδρου των Φιλιππίνων. Σύμφωνα πάντως με τον Ντουτέρτε οι Φιλιππίνες έχουν μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο για τα μεξικανικά καρτέλ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή του ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις Φιλιππίνες ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών εν μέσω “σχεδόν πλήρους ατιμωρησίας” για την αστυνομία και έπειτα από την υποκίνηση ανώτερων αξιωματούχων. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, ο αριθμός των φερόμενων ως διακινητών ναρκωτικών που έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις της αστυνομίας από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 5.600.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα