ΑΘΗΝΑ
10:33
|
24.04.2024

Στην αντεπίθεση περνά ο αμερικανικός κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Facebook απειλώντας να “κόψει” το μοίρασμα ειδησεογραφικού περιεχομένου στην Αυστραλία.  Η ακραία αντίδραση του ομίλου […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην αντεπίθεση περνά ο αμερικανικός κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Facebook απειλώντας να “κόψει” το μοίρασμα ειδησεογραφικού περιεχομένου στην Αυστραλία.  Η ακραία αντίδραση του ομίλου οφείλεται στα σχέδια της κυβέρνησης να θεσπίσει εντός του τρέχοντος έτους νόμο που θα υποχρεώνει τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Facebook και η Alphabet – μητρική εταιρεία της Google – να καταβάλλουν ένα ποσό στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που χρησιμοποιούν.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών της Αυστραλίας (ACCC) υποστηρίζει ότι στόχος του νέου ρυθμιστικού πλαισίου είναι η “εξισορρόπηση του ανταγωνισμού” ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς και τους εκδοτικούς ομίλους που βλέπουν τα διαφημιστικά τους έσοδα να χάνονται.  Η ACCC χαρακτήρισε την “απειλή” του αμερικανικού ομίλου “άκαιρη και ακατανόητη”.

“Ο νέος κώδικας απλά αποσκοπεί στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της διαφάνειας στη σχέση των Facebook-Google με τις επιχειρήσεων των μέσων ενημέρωσης στην Αυστραλία”, τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής ACCC, Ροντ Σιμς, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, Γουίλ Ίστον, σε ανάρτησή του σε ένα ιστολόγιο, υποστηρίζει ότι “το εν λόγω σχέδιο νόμου της κυβέρνησης παρεξηγεί τη δυναμική του διαδικτύου και στην τελική θα είναι επιζήμιο για τους ίδιους τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς που η κυβέρνηση διατείνεται πως θέλει να προστατεύσει”. Ο κ. Ίστον πρόσθεσε ότι το μπλοκάρισμα των ειδήσεων “δεν είναι η πρώτη τους επιλογή, αλλά η τελευταία” . Ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού ομίλου διευκρίνισε πάντως ότι όλες οι άλλες υπηρεσίες του Facebook δεν θα επηρεαστούν.

Εκπρόσωπος του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε στο BBC ότι “σύντομα θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες για το πώς θα τεθεί η εν λόγω απαγόρευση μοιράσματος ειδησεογραφικού περιεχόμενου στους χρήστες της Αυστραλίας”.  

Σύμφωνα με έρευνα του 2019, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν χαθεί τουλάχιστον 3.000 δημοσιογραφικές θέσεις εργασίας στα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα