ΑΘΗΝΑ
08:38
|
26.04.2024

Μπροστά στο ενδεχόμενο να ναυαγήσουν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και ΕΕ για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών μετά την […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπροστά στο ενδεχόμενο να ναυαγήσουν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και ΕΕ για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit, η βρετανική κυβέρνηση εκδήλωσε σήμερα το απόγευμα την πρόθεσή της να προχωρήσει στην υπογραφή μίας συμφωνίας «σε πιο απλά ζητήματα». Στόχος της πρότασης είναι προφανώς να περιοριστεί η ζημιά από τις δυσκολίες της σκληρής διαπραγμάτευσης καθώς φαίνεται προτιμότερο από το τίποτα μία «απλή συμφωνία» βασικών σημείων.

Ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως πρόσθεσε πως έστω και τώρα, μετά από επτά γύρους άκαρπης διαπραγμάτευσης, είναι «ακόμη πιθανή» μία συμφωνία με την ΕΕ, παρότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές και στις δύο πλευρές για σειρά ζητημάτων. Ανάμεσα σε αυτά είναι οι αντιπαραθέσεις των δύο πλευρών για το εμπόριο, κυριαρχικά δικαιώματα, περιορισμοί ή όχι στα αλιευτικά δικαιώματα χωρών της ΕΕ στα βρετανικά εγχώρια ύδατα κ.α.

Πριν λίγες μέρες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν απευθυνόμενος σε Γάλλους πρεσβευτές χωρών της Ευρώπης διαπίστωσε πως οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΒ-ΕΕ έχουν «κολλήσει» επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Λονδίνο επειδή, κατά τη γνώμη του, διατηρεί «μη ρεαλιστική στάση».

Το αδιέξοδο στον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18 και 21 Αυγούστου είχε διαπιστώσει νωρίτερα και ο επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit , Μισέλ Μπαρνιέ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα