ΑΘΗΝΑ
15:58
|
08.05.2024
Ο ήρωας της ταινίας “Hotel Rwanda” είναι γνωστός επικριτής του προέδρου της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε. Από το 1996 διαμένει στο εξωτερικό και η αστυνομία δεν…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνελήφθη κατηγορούμενος για τρομοκρατία από την κυβέρνηση της Ρουάντας ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, ο αληθινός ήρωας της ταινίας “Hotel Rwanda” στην οποία παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος που έσωσε τις ζωές 1.200 και πλέον ανθρώπων κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας του ’94 στην αφρικανική χώρα. Η σύλληψη του Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου από την αστυνομία της Ρουάντας.

Ο ήρωας της ταινίας “Hotel Rwanda” είναι γνωστός επικριτής του προέδρου της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε. Από το 1996 διαμένει στο εξωτερικό και η αστυνομία δεν υπεισήρθε σε λεπτομέρειες ως προς τον τόπο της σύλληψής του. Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα διέμενε αρχικά στο Βέλγιο και στη συνέχεια στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.  

Η κόρη του συλληφθέντος Καρίνε Κανίμπα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι ο Ρουσεσαμπαγκίνα είχε ταξιδέψει την περασμένη εβδομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ντουμπάι, όπου έπεσε θύμα απαγωγής και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Ρουάντα. Με χειροπέδες και με μάσκα για τον κορονοϊό η αστυνομία παρουσίασε τον 66χρονο Ρουσεσαμπαγκίνα στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα Κιγκάλι της αφρικανικής χώρας. Σε βάρος του συλληφθέντος δεν έχουν μέχρι στιγμής απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες στο δικαστήριο.

“Μέσω της διεθνούς συνεργασίας, το Γραφείο Ερευνών της Ρουάντας θέλει να ενημερώσει το ευρύ κοινό ότι ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα συνελήφθη”, δήλωσε η αστυνομία τη Δευτέρα και διευκρίνισε: “Ο Ρουσεσαμπαγκίνα είναι ύποπτος ως ιδρυτής, ηγέτης, χορηγός και μέλος βίαιων, ένοπλων, εξτρεμιστικών τρομοκρατικών κινημάτων, συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής της Ρουάντας (MRCD) που δρα από διάφορα μέρη της χώρας και του εξωτερικού». Σε βάρος του 66χρονου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης με σοβαρές κατηγορίες για εγκλήματα, μεταξύ των οποίων τρομοκρατία, εμπρησμός, απαγωγή και δολοφονία, που διαπράχθηκαν εναντίον άοπλων, αθώων πολιτών της Ρουάντας στην επικράτεια της χώρας, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία.  

Η 27χρονη Καρίνε Κανίμμπα δήλωσε ότι η οικογένειά της ενημερώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας για τη σύλληψη του πατέρα της. Πρόσθεσε ότι κανένας μέλος της οικογένειάς της δεν είχε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα και εξέφρασε φόβους για την κατάσταση της υγείας του. Η Καρίνε Κανίμπα τόνισε ότι μίλησε με τον πατέρα της για τελευταία φορά την εβδομάδα πριν από το ταξίδι του στο Ντουμπάι. Επισήμανε ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή λόγο του ταξιδιού του στο Ντουμπάι. «Ελπίζουμε να διασφαλίσουμε άμεσα την απελευθέρωσή του», δήλωσε στο Associated Press η κόρη του Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα. Σημείωσε ότι ο πατέρας της αποτελεί εδώ και χρόνια στόχο των κυβερνητικών αρχών της Ρουάντας εξαιτίας της επικριτικής του στάσης απέναντι στην ηγεσία του Πολ Καγκάμε. «Όλες οι σε βάρος του κατηγορίες είναι κατασκευασμένες», σημείωσε η Καρίνε Κανίμπα.

Το 2011, ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα κατηγορήθηκε για χρηματοδότηση ομάδων ανταρτών για την ανατροπή της κυβέρνησης της Ρουάντας. Ωστόσο, ουδέποτε απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες σε βάρος του. Ο ίδιος είχε αρνηθεί το σε βάρος του κατηγορητήριο και είχε κάνει λόγο για εκστρατεία σπίλωσης του ονόματός του.

Ο πρόεδρος Πολ Καγκάμε δέχεται έντονη κριτική για μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για φίμωση της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ίδιος ο πρόεδρος της Ρουάντας υποστηρίζει ότι στόχος του είναι να μην επιτρέψει στη χώρα να βυθιστεί εκ νέου στο εθνοτικό μίσος και στον διχασμό.

Η ιστορία του “Hotel Rwanda”

Στην ταινία του 2004 “Hotel Rwanda” παρουσιάζεται η ιστορία του Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, ενός μεσοαστού της φυλής των Χούτου που ήταν παντρεμένος με μια γυναίκα από την φυλή των Τούτσι. Σύμφωνα με την ταινία ο Ρουσεσαμπαγκίνα ως διευθυντής του ξενοδοχείου ‘Mille Collines’ στο Κιγκάλι χρησιμοποιείσαι τις γνωριμίες του και την επιρροή του για να δωροδοκήσει και να πείσει στρατιωτικούς αξιωματούχους να προστατεύσουν και να φυγαδεύσουν έως και 1.200 πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Ρουάντα.

Επιζώντες της γενοκτονίας στη Ρουάντα, μέλη της φυλής Ιμπούκα, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα υπερβάλλει για τον ρόλο που πραγματικά διαδραμάτισε στη διάσωση των προσφύγων που είχαν βρει καταφύγιο στο ξενοδοχείο του. Πολλοί αποκαλούν τον Ρουσεσαμπαγκίνα τον “Αφρικανό Σίντλερ”, ενώ η κυβέρνηση της Ρουάντας επίσης αμφισβητεί την ιστορία και τη δική του εκδοχή των γεγονότων εκείνης της περιόδου. Στην ταινία ο Αμερικανός ηθοποιός Ντον Τσιντλ είναι αυτός που υποδύεται τον Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα.  




Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Οκτώβρης δικός μας, της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου-Μια έκκληση Ρώσων διανοουμένων και καλλιτεχνών

Η ιστορία περιλαμβάνει πολυάριθμους αγώνες των εργαζομένων κατά του καπιταλισμού. Μόνο στη Ρωσία, όμως, οι δράσεις αυτές πήραν τόσο εκτεταμένο χαρακτήρα.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα