ΑΘΗΝΑ
16:01
|
05.06.2023

Το γαλλικό σατιρικό εβδομαδιαίο έντυπο “Σαρλί Εμπντό” (Charlie Hebdo) προχώρησε σε μια συμβολική αναδημοσίευση των “αμφιλεγόμενων” σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ που έβαλαν τον ιστορικό εκδοτικό […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το γαλλικό σατιρικό εβδομαδιαίο έντυπο “Σαρλί Εμπντό” (Charlie Hebdo) προχώρησε σε μια συμβολική αναδημοσίευση των “αμφιλεγόμενων” σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ που έβαλαν τον ιστορικό εκδοτικό οίκο στο στόχαστρο τρομοκρατικής επίθεσης το 2015. Η συντακτική ομάδα του γαλλικού εντύπου ανακοίνωσε ότι ο λόγος της αναδημοσίευσης των σκίτσων είναι η αυριανή έναρξη δίκης για την προ πενταετίας τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων. Υπενθυμίζεται ότι άλλα πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο των Παρισίων, λίγες ημέρες μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo.

Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κάθονται 14 άτομα με την κατηγορία της συνέργειας των τριών τζιχαντιστών που σκοτώθηκαν τελικά από τη γαλλική αστυνομία.

“Δεν θα κοιμηθούμε ποτέ. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ”, γράφει ο διευθυντής της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας, Ρις, στο φύλλο που αναπαράγει στην πρώτη του σελίδα τα σκίτσα και θα βρεθεί στα περίπτερα αύριο Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου ενώ θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο από σήμερα το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν από τη δίκη των φερόμενων ως συνεργών των τζιχαντιστών.

Αυτά τα 12 σκίτσα, που είχαν δημοσιευθεί αρχικά στη δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten στις 30 Σεπτεμβρίου 2005, στη συνέχεια από τη Charlie Hebdo το 2006, δείχνουν τον προφήτη Μωάμεθ να φοράει μια βόμβα αντί για τουρμπάνι, ή έναν άνθρωπο που κρατάει μαχαίρι δίπλα σε δύο γυναίκες καλυμμένες με μαύρα ρούχα. Η εφημερίδα έλαβε επανειλημμένα απειλές μετά από αυτό, τα γραφεία της πυρπολήθηκαν, μέχρι την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Ιανουαρίου στην οποία πολλά στελέχη της σκοτώθηκαν προκαλώντας σοκ σε όλο τον κόσμο και τεράστιες διαδηλώσεις στη Γαλλία.

Εκτός από τα δανέζικα σκίτσα, στην πρώτη σελίδα του επόμενου φύλλου της Charlie Hebdo, υπό τον τίτλο, “Όλα αυτά γι΄ αυτά”, αναδημοσιεύεται επίσης ένα σκίτσο του προφήτη που υπέγραφε ο σκιτσογράφος Cabu, ο οποίος δολοφονήθηκε στην επίθεση της 7ης Ιανουαρίου 2015. “Μας ζητήθηκε αρκετές φορές από τον Ιανουάριο του 2015 να δημοσιεύσουμε κι άλλα σκίτσα του Μωάμεθ. Πάντα το αρνούμαστε, όχι γιατί αυτό θα απαγορευόταν, ο νόμος μας το επιτρέπει, αλλά γιατί έπρεπε να υπάρχει ένας καλός λόγος για να το κάνουμε, ένας λόγος που θα είχε ένα νόημα και που φέρνει κάτι στη δημόσια συζήτηση”, εξηγεί η σύνταξη της εφημερίδας, σε ένα άρθρο που δημοσιεύεται στο ίδιο φύλλο. “Η αναπαραγωγή αυτών των σκίτσων την εβδομάδα που ξεκινά η δίκη των επιθέσεων του Ιανουαρίου του 2015 μας φάνηκε ως εκ τούτου εκ των ων ουκ άνευ”, προσθέτει η ομάδα της Charlie Hebdo.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα