ΑΘΗΝΑ
20:24
|
15.05.2024
Ο πρόεδρος της Γερουσίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, Μίλος Βίστριτσιλ δήλωσε «είμαι Ταϊβανός» σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν την Τρίτη,προκαλώντας την έντονη αντίδραση του…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια δήλωση που επιχειρήθηκε να μιμηθεί την ιστορική δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, «είμαι ένας Βερολινέζος», ο πρόεδρος της Γερουσίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, Μίλος Βίστριτσιλ δήλωσε «είμαι Ταϊβανέζος» σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν την Τρίτη, μια δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της κινεζικής επικράτειας, απείλησε δια στόματος του κορυφαίου αξιωματούχου Ουάνγκ Γι να κάνει τον πρόεδρο της τσεχικής Γερουσίας να πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την επίσκεψή του στο νησί.

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν, ο Βίστριτσιλ, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας περίπου 90 πολιτικών και στελεχών επιχειρήσεων, δήλωσε ότι η δήλωση του Κένεντι ότι ήταν Βερολινέζος ήταν ένα σημαντικό μήνυμα για την ελευθερία και κατά του κομμουνισμού.

Ο Βίστριτσιλ είπε ότι η επίσκεψή του στην Ταϊβάν υπογραμμίζει την «βασιζόμενη σε αξίες» εξωτερική πολιτική που τέθηκε σε εφαρμογή από τον αείμνηστο Πρόεδρο Βάτσλαβ Χάβελ, έναν από τους πλέον διάσημους αντικομμουνιστές διανοούμενους και πολιτικούς και προσωπικό φίλο του εξόριστου ηγέτη του Θιβέτ, τον Δαλάι Λάμα.

Ενώ η τσεχική κυβέρνηση δεν υποστήριξε επίσημα την επίσκεψή του Τσέχου πολιτικού, αναστατώθηκε από την έντονη καταδίκη της Κίνας και κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη για εξηγήσεις. Το Πεκίνο τη Δευτέρα κάλεσε επίσης τον Τσέχο πρεσβευτή για συζητήσεις.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα