ΑΘΗΝΑ
23:38
|
27.04.2024

“Δυναμική” χαρακτήρισε τη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επέστρεψε στο κυβερνητικό πάνελ της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Δυναμική” χαρακτήρισε τη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επέστρεψε στο κυβερνητικό πάνελ της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα το 27% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τον Αύγουστο ήταν ασυμπτωματικοί και το 27% ανέφεραν πως είχαν έρθει σε στενή επαφή με ασθενή. Ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του συνόλου των ειδικών για τα κρούσματα και την πορεία της επιδημίας σε κλειστές δομές, διευκρινίζοντας ότι τον Αύγουστο καταγράφηκαν 137 κρούσματα.

Αναφερόμενος στα παγκόσμια δεδομένα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία, ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο μέσα στον Οκτώβριο.

Να σημειωθεί ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 207 νέα κρούσματα και πέντε νέους θανάτους σε διάστημα 24 ωρών.

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή, σε περαιτέρω προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν σε ασθενείς της νόσου Covid-19, φέρνοντας ως παράδειγμα οδηγίες Ιταλών επιστημών για συστηματική παρακολούθηση για καρδιακά προβλήματα.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη χρήση μάσκας, σημειώνοντας ότι λειτουργεί υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται και τάχθηκε υπέρ της χρήσης της ως ένα «ατομικό lockdown» με το οποίο προστατεύουμε τον εαυτό μας.

Για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος. “Αισιοδοξώ πως θα έχουμε αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο. Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως ένα μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης ή ευκαιρία για διάδοση ψευδών ειδήσεων. Να μιλάμε με δεδομένα”, είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επιχείρησε να καθησυχάσει τόσο τους γονείς όσο και την εκπαιδευτική κοινότητα για τη διασπορά του ιού. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε  πως υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως τα μικρά παιδιά δεν μεταδίδουν, ούτε κολλούν με τον ίδιο ρυθμό τον κορονοϊό.

Όπως είπε, σε έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε δείγμα 651 παιδιών που νόσησαν από τον ιό, επιβεβαιώθηκε η μικρή πιθανότητα εμφάνισης βαριάς νόσου. Ο καθηγητής υποστήριξε πως οι δημιουργικές σχέσεις με τους μαθητές και τους διδάσκοντες έχουν μεγάλη σημασία για τη συναισθηματική και την ψυχική ολοκλήρωση των παιδιών, κάτι που αναδεικνύει τη σημασία της λειτουργίας των σχολείων.

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε πως η επιτροπή των ειδικών είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα, αν τα δεδομένα μεταβληθούν είτε στο σύνολο της χώρας, είτε σε επιμέρους περιοχές. “Η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων όταν δεν συνδυάζεται από άλλα μέτρα δεν φαίνεται να συμβάλει στον περιορισμό του ιού”, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα