ΑΘΗΝΑ
18:25
|
02.05.2024
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας ζήτησε σήμερα Τετάρτη από την κυβέρνηση να παραιτηθεί, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις διαδηλωτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας ζήτησε σήμερα Τετάρτη (και πάλι) από την κυβέρνηση να παραιτηθεί, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις διαδηλωτών που απαιτούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και του γενικού εισαγγελέα κατηγορώντας τους πως επέτρεψαν σε μια ολιγάριθμη μαφία να καταλάβει τον έλεγχο της βαλκανικής χώρας.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση σε σχεδόν δύο μήνες αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων προσέλκυσε χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της πρωτεύουσας Σόφια. Εκατοντάδες αστυνομικοί κλήθηκαν να προστατεύσουν το κτίριο του Κοινοβουλίου από την οργή των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες, πλαστικά μπουκάλια, αυγά και σκουπίδια.

Αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν και δεκάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ανέφεραν οι αρχές.

Σε ομιλία του σε βουλευτές κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ υποστήριξε ότι η παραίτηση του Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και του Υπουργικού του Συμβουλίου ήταν η μόνη διέξοδος από την πολιτική αναταραχή.

«Δεν υπάρχει τρόπος να βγαίνουμε από αυτόν τον αδιέξοδο εκτός από τον ειρηνικό, με τη συνήθη πολιτική πράξη της παραίτησης όταν χάνεται η εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Ράντεφ.

Ο Ράντεφ, ο οποίος εξελέγη το 2016 ως μέρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι σκληρός επικριτής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπορίσοφ, κατηγορώντας την για διαφθορά και καταστολή της ελευθερίας του λόγου.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Σόφιας για να ζητήσουν την παραίτηση του Μπορίσοφ και του γενικού εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ, κατηγορώντας τους για διαφθορά και δεσμούς με εγκληματικές ομάδες.

Πηγές: DailySabah, The Sofia Globe

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα