Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (γνωστότερη ως Βόρεια Κορέα) επεξεργάστηκε και μετέτρεψε καύσιμο από τον κύριο πυρηνικό αντιδραστήρα της σε πλουτώνιο κατά το παρελθόν έτος, αλλά φαίνεται να συνέχισε να εμπλουτίζει ουράνιο, το άλλο πιθανό καύσιμο για ατομικές βόμβες, σύμφωνα με τον αρμόδιο διεθνή οργανισμό που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν είχε πρόσβαση στη Βόρεια Κορέα από τότε που το κράτος απέλασε τους επιθεωρητές του το 2009. Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και σύντομα επανέλαβε τις πυρηνικές δοκιμές. Η τελευταία έκρηξη ενός πυρηνικού όπλου ήταν το 2017.
Έκτοτε, ο οργανισμός παρακολουθεί τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας από μακριά, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών εικόνων.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία δραστηριότητα επανεπεξεργασίας και ότι το πλουτώνιο που παρήχθη στον αντιδραστήρα 5MW (e) κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου επιχειρησιακού κύκλου δεν έχει διαχωριστεί», ανέφερε η έκθεση του ΔΟΑΕ. Αντίθετα, οι κινήσεις των οχημάτων και η λειτουργία των μονάδων ψύξης σε άλλο εργοστάσιο υποδεικνύουν ότι η Βόρεια Κορέα παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο με φυγοκεντρητές εκεί κατέληγε η έκθεση.
Πηγές: Reuters, Wikipedia