ΑΘΗΝΑ
20:32
|
19.04.2024

Η εργατική νομοθεσία στο Κατάρ αλλάζει και οι εργάτες/εργάτριες μετανάστες και μετανάστριες της χώρας μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες. Καταρχάς το Κατάρ κατήργησε την […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εργατική νομοθεσία στο Κατάρ αλλάζει και οι εργάτες/εργάτριες μετανάστες και μετανάστριες της χώρας μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες. Καταρχάς το Κατάρ κατήργησε την απαίτηση για τους εργαζόμενους να εκμαιεύουν την άδεια των εργοδοτών τους για να αλλάξουν εργασία και επιπλέον προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μηνιαίου μισθού στα 1.000 ριάλ (231,6 ευρώ).

Η ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται από τα διεθνή ΜΜΕ, απόφαση ανακοινώθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο μιας σειράς μεταρρυθμίσεων σε μια χώρα που δέχεται συνεχείς επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα τόσο για την καταπάτηση των εργασιακών όσο και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εργαζομένων μεταναστών.

Το Κατάρ είναι εξάλλου η χώρα που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022 και η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη λόγω των σταδίων που αναμένεται να αναγερθούν για τις ανάγκες της αθλητικής διοργάνωσης. Την ικανοποίησή της για τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία του Κατάρ εξέφρασε και η FIFA. “Εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συγχαρητήρια στο κράτος του Κατάρ γι’  αυτό το πολύ σημαντικό βήμα προόδου”, αναφέρει η FIFA σε δήλωσή της. Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, σχολίασε: “Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που όλες αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν σε σημαντική πρόοδο στον τομέα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Λίγο πριν από την έναρξη (του Παγκοσμίου Κυπέλλου) αυτό το ορόσημο θα αντιπροσωπεύσει την ικανότητα της FIFA να συμβάλλει σε θετικές αλλαγές”.

Ο νέος ελάχιστος μισθός δεν εισάγει διακρίσεις και ισχύει για όλους τους εργαζομένους, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας του Κατάρ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters). Οι εταιρείες καλούνται επίσης να παρέχουν στους εργαζόμενους διαμονή και φαγητό ή ένα επιπλέον συνδυασμένο μηνιαίο επίδομα 800 riyal.

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα το δίκτυο Al Jazeera ανέφερε σε ρεπορτάζ του ότι οι καθυστερήσεις ή μη καταβολή μισθών στους μετανάστες εργαζόμενους είναι καθημερινό φαινόμενο στο Κατάρ. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) δήλωσε ότι το Κατάρ θα γίνει η πρώτη χώρα στην περιοχή που υιοθέτησε έναν ελάχιστο κατώτατο μισθό χωρίς διακρίσεις. Ο ILO απευθύνει έκκληση προς το εμιράτο να τροποποιήσει άμεσα και το σύστημα “kafala”, το οποίο συνδέει τη χορήγηση βίζας σε μετανάστες – εργαζόμενους με εργοδοτικά πιστοποιητικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα