ΑΘΗΝΑ
18:42
|
30.06.2024

Ο διορισμός του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μουστάφα Αντίμπ όχι μόνον δεν καθησυχάζει το λαό του Λιβάνου για την προοπτική καλύτερου μέλλοντος αλλά τον βγάζει στους δρόμους […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διορισμός του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μουστάφα Αντίμπ όχι μόνον δεν καθησυχάζει το λαό του Λιβάνου για την προοπτική καλύτερου μέλλοντος αλλά τον βγάζει στους δρόμους καθώς τον θεωρεί άνθρωπο «του συστήματος» που δεν θα κάνει τίποτε τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίς σήμερα το απόγευμα στην Πλατεία των Μαρτύρων στο κέντρο της Βηρυτού και στη συνέχεια μετέβησαν έξω από το κοινοβούλιο καταφέρνοντας για λίγη ώρα να σπάσουν μέρος του αστυνομικού κλοιού έξω από το κτίριο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με «βροχή» δακρυγόνων σε μία προσπάθεια να καταστείλουν τα επεισόδια, τραυματίζοντας πάνω από 20 άτομα.

Σοκ και δέος από τα μέτρα του Μακρόν…

Ωστόσο, εάν οι διαδηλωτές μάθαιναν εγκαίρως τις αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε αργότερα σήμερα το  καταριανό δίκτυο Αλ Τζαζίρα για το «σχέδιο σωτηρίας» που απαίτησε την Τρίτη από την πολιτική ηγεσία του Λιβάνου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν,  τότε ίσως ξεσηκώνονταν ακόμη περισσότεροι Λιβανέζοι. Όχι μόνο κατά του νέου εντολοδόχου πρωθυπουργού που πιθανώς θα κάνει ό,τι και ο προηγούμενος Χασάν Ντιάμπ (δηλαδή τίποτα…). Αλλά και κατά του Γάλλου προέδρου που σαν σωτήρας και καλός «κηδεμόνας» έσπευσε από το βράδυ της Δευτέρας στη Βηρυτό για να εγγυηθεί τάχα την έξοδο της χώρας από τον εφιάλτη του χρέους, της φτώχειας και της διαφθοράς που καλλιέργησαν (μεταξύ και άλλων ξένων δυνάμεων) διαδοχικές γαλλικές κυβερνήσεις επί δεκαετίες μετά τη λήξη του εμφυλίου το 1990…

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει ο Μακρόν, με προτεραιότητα στην έγκριση χρονοδιαγράμματος «συνεργασίας» με το ΔΝΤ σε 15 μέρες από την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης από το κοινοβούλιο, συμπεριλαμβάνεται:

_Τάχιστη έγκριση και εφαρμογή των μέτρων που θα απαιτήσουν οι ξένοι δανειστές.

_Έλεγχος σε όλες τις κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας ώστε να εξασφαλιστεί «η διαφάνεια» και «κάπιταλ κοντρόλ» στα κεφάλαια και στις αποταμιεύσεις των πολιτών.

_Άμεσο «ξεπάγωμα» των διαπραγματεύσεων Λιβάνου-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που στην ουσία δεν θα συνιστούν «παζάρι» αλλά σχεδόν άκριτη υιοθέτηση όλων των φαρμακερών μέτρων του ΔΝΤ όπως αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο επόμενο τρίμηνο και έναρξη διαδικασίας «αναδιάρθρωσης» ή ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Εταιρίας Ηλεκτρισμού.

_Ακύρωση των σχεδίων για εργοστάσια ηλεκτρισμού που είχε προτείνει ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν υπέρ (προφανώς γαλλικών) εταιριών που θα αναλάβουν την ανέγερση άλλων σταθμών παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα