ΑΘΗΝΑ
22:38
|
19.04.2024
Ο δήμιος του Πολ Ποτ είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία τουλάχιστον 14.000 κρατουμένων στη φυλακή Τουόλ Σλενγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διευθυντής των φυλακών του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, ο διαβόητος “Ντουκ” πέθανε σήμερα, Τετάρτη 02/09, σε ηλικία 77 ετών σε νοσοκομείο της Πνομ Πενχ.

Ήταν ο πρώτος Χμερ που κατηγορήθηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις δίκες του 2010 και ο πρώτος που καταδικάστηκε το 2012, ως υπεύθυνος για τη δολοφονία τουλάχιστον 14.000 κρατούμενων στη φυλακή Τουόλ Σλενγκ.

Ο θάνατός του “μας υπενθυμίζει ότι η απόδοση της δικαιοσύνης είναι μια μακρά κι επίπονη διαδικασία. Η είδηση του θανάτου του ίσως δώσει λίγη ανακούφιση στους ζωντανούς κι αφήσει τους νεκρούς να αναπαυθούν εν ειρήνη”, σχολίασε στην ανακοίνωσή του ο Γιουκ, Τσανγκ, εκπρόσωπος του Κέντρου Τεκμηρίωσης της Καμπότζης.

Ως διευθυντής της φυλακής Τουόλ Σλενγκ, ο Κάινγκ Γκουέκ Έαβ επέβλεψε τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι κρατούμενοι της S-21 υποχρεώνονταν δια της βίας να ομολογήσουν εγκλήματα και απείθεια στο καθεστώς των Χμερ και οδηγούνταν στα διαβόητα killing fields, όπου κακοποιούνταν μέχρι θανάτου. Συχνά, πριν την εκτέλεσή τους, οι κρατούμενοι υποχρεώνονταν να σκάψουν οι ίδιοι τους τάφους τους.

Ο “Ντουκ” κατά τη διάρκεια της δίκης του είχε δηλώσει μεταμέλεια για τα εγκλήματά του, εξηγώντας ότι τα διέπραξε υπό το καθεστώς του φόβου για τη ζωή του και για τις ζωές των ανθρώπων της οικογένειάς του. “Είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος για την απώλεια τουλάχιστον 12.380 ζωών”, είχε δηλώσει στην κατάθεσή του, αλλά αμέσως μετά ζήτησε την αθώωση και την απελευθέρωσή του, εξοργίζοντας του συγγενείς των θυμάτων.

Η φυλακή Τουόλ Σλενγκ (ή S-21, όπως ήταν ευρύτερα γνωστή) βρίσκεται στο κέντρο της Πνομ Πνεχ και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και ως μακάβριο συμβολο της βιαιότητα του καθεστώτος των Χμερ.

Όπως κατέθεσε ο ίδιος ο Κάινγκ Γκουέκ Έαβ, όσοι οδηγούνταν στη φυλακή του γνώριζαν ότι δεν θα έβγαιναν ζωντανοί. Οι “δεσμοφύλακες” της S-21, στην πλειοψηφία τους έφηβα αγόρια φτωχών οικογενειών, είχαν τη διαταγή να “κάνουν κομματάκια” τους προδότες και τους αντεπαναστάτες.

Ο “Ντουκ” επέβλεπε σχολαστικά τη λειτουργία της φυλακής. Ο ίδιος ήταν πρώην καθηγητής μαθηματικών και η φυλακή του πρώην σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. “Τίποτα εκεί μέσα δεν γινόνταν χωρίς την έγκριση του Ολλανδού. Είχε τον απόλυτο έλεγχο και ήταν εμμονικός με τις λεπτομέρειες” έγραψε ο Νικ Ντάνλοπ, ο φωτογράφος και συγγραφέας που εντόπισε τον φυγά Κάινγκ Γκουέκ Έαβ το 1999, δύο δεκαετίες μετά την πτώση των Χμερ.

Η εμμονή του αυτή με τις λεπτομέρειες οδήγησε στη δημιουργία του αρχείου τις φρίκης που εκτίθεται σήμερα στην Τουόλ Σλενγκ, με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες όλων των κρατουμένων και την αναλυτική καταγραφή του μαρτυρίου τους.

Με πληροφορίες από The Guardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα