ΑΘΗΝΑ
03:14
|
27.04.2024
Το 77ο φεστιβάλ Βενετίας είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του κινηματογράφου στην εποχή της πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πρώτο μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην εποχή της πανδημίας, το φεστιβάλ της Βενετίας, ξεκίνησε σήμερα τις προβολές των ταινιών που σε 10 μέρες από σήμερα θα δεκδικήσουν τον ‘Χρυσό Λέοντα’.

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ έγινε με το ‘Lacci’, το φιλμ του Ιταλού σκηνοθέτη Ντανιέλε Λουκέτι, σε μια αίθουσα που ήταν κατά το ήμισι γεμάτη με δημοσιογράφους που φορούσαν μάσκες και θερμομετρήθηκαν κατά την είσοδό τους.

Από χθες, στο Λίντο και σε όλα τα venues του φεστιβάλ είναι τοποθετημένες πινακίδες με οδηγίες ασφαλείας κατά του Covid-19, ενώ όσοι πάτησαν το κόκκινο χαλί φορούσαν μάσκες, δίνοντας αφορμή στις κακές γλώσσες να παρομοιάσουν το φετινό φεστιβάλ Βενετίας με το περίφημο καρναβάλι της πόλης. Μοναδική εξαίρεση, ο διευθυντής του Φεστιβάλ, ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ο οποίος έβγαλε γαι λίγο τη μάσκα του προκειμένου να εξομολογηθεί στους δημοσιογράφους ότι αισθάνεται “ενθουσιασμένος αλλά και λίγο νευρικός” για τη φετινη διοργάνωση.

“Αισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης του να είμαστε οι πρώτοι. Η Βενετία θα αποτελέσει ένα test event για όλα τα φεστιβάλ που θα ακολουθήσουν”, παραδέχτηκε ο Μπαρμπέρα.

Λιγότεροι σταρ, ιδιαίτερη λάμψη

Οι περιορισμοί και τα αυστηρά μέτρα προστασίας έχουν μειώσει σημαντικά την εμβέλεια και τις δράσεις του φετινού φεστιβάλ. Μόλις 6.000 άνθρωποι προσκλήθηκαν στη διοργάνωση – οι μισοί απ’ ό,τι συνήθως – με πολλά αστέρια του Χόλιγουντ να μένουν εκτός λίστας.

Δύο σπουδαίες ηθοποιοί και τεράστιες σταρ που βρίσκονται ήδη στη Βενετία είναι η Τίλντα Σουίντον και η Κέιτ Μπλάνσετ, η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για τη φετινή διοργάνωση.

Σύμφωνα με τον Μπαρμπέρα, αλλά και αρκετούς ανθρώπους του κινηματογράφου, η αναγκαστική απουσία των σταρ του Χόλιγουντ ίσως προσδώσει στο 77ο φεστιβάλ Βενετίας μια ιδιαίτερη λάμψη, που θα προκύψει αποκλειστικά από τις ταινίες που θα προβληθούν και όχι από τον θόρυβο που θα προκληθεί γύρω τους.

Συνολικά θα προβληθούν 65 φιλμ από 50 διαφορετικές χώρες, ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα θα συμμετάσχουν 18 ταινίες.

Αν όλα πάνε καλά, το φεστιβάλ θα κορυφωθεί στις 12 Σεπτέμβρη, με τις βραβεύσεις των καλύτερων ταινιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα