ΑΘΗΝΑ
02:50
|
19.04.2024
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση που καταγράφεται στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

Η μεγάλη αυτή ύφεση -η μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας – είναι το αποτέλεσμα των πληγών που άνοιξαν στην Ελληνική οικονομία το lockdown και οι χειρισμοί της κυβέρνησης το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2020, στο πικ της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο (flash estimates) από την Eurostat, η πτώση του ΑΕΠ στην Eυρωζώνη κατά το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στα ίδια επίπεδα. Κατά μέσο όρο, η πτώση στην Ε.Ε. ήταν 14,1%. Στην Ισπανία η πτώση έφτασε στο 22,1%, στην Ιταλία στο 17,3% και στη Γερμανία 11,7%. Νεότερες ανακοινώσεις αναμένονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εντός των ημερών (οι οποίες θα περιλαμβάνουν πλέον και τα ελληνικά στοιχεία).

Όπως επανάλαβε σήμερα ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η μέχρι στιγμής πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για την πορεία της οικονομίας το 2020 διαμορφώνεται σε μείωση του ΑΕΠ κατά 8%, δηλαδή με βάση το δυσμενές σενάριο που έχει διαμορφωθεί τον προηγούμενο Απρίλιο στην αρχή της πανδημίας. Αυτό το σενάριο, όπως επεσήμανε ο υπουργός, βασιζόταν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 15,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα