ΑΘΗΝΑ
11:54
|
18.05.2024
Δραματικές περικοπές στο εισόδημα και τον χρόνο εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων φέρνει η νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματικές περικοπές στο εισόδημα και τον χρόνο εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων φέρνει η νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Ορατός είναι ο κίνδυνος για χιλιάδες εργαζομένους οι οποίοι εντάχθηκαν σε ειδικό καθεστώς εξαιτίας της πανδημίας να λάβουν μειωμένο δώρο Χριστουγέννων, να μην λάβουν επίδομα αδείας ή να βρεθούν αντιμέτωποι και με τις δύο αυτές δυσμενείς εξελίξεις.

Παράλληλα, διάταξη θα προβλέπει την κάλυψη κατά το ήμισυ του χρόνου κατά τον οποίο ο εργαζόμενος βρισκόταν σε προληπτική καραντίνα, χωρίς να έχει νοσήσει, μέσω της πραγματοποίησης υπερωριών χωρίς αμοιβή.

Η διορθωμένη ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, θα προβλέπει ότι ο εργαζόμενος οφείλει να αναπληρώσει τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες από αυτές που έλειψε από την επιχείρηση.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εργαστεί υπερωριακά, χωρίς επιπλέον αμοιβή, μια ώρα την ημέρα και μάλιστα χωρίς τον περιορισμό της κάλυψης του χαμένου χρόνου εργασίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε ό,τι αφορά στο δώρο Χριστουγέννων, θα καταβληθεί με την συμμετοχή του εργοδότη και του κράτους, ωστόσο για όσους έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ η βάση υπολογισμού θα είναι μικρότερη, διαμορφώνοντας ανάλογα το τελικό ποσό του δώρου.

Σημειώνεται ότι η χρονική περίοδος υπολογισμού του Δώρου αρχίζει από την 1 Μαΐου έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Παράλληλα, περίπου 80.000 εργαζόμενοι με όρους εποχικής απασχόλησης στον κλάδο του τουρισμού, των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή, κινδυνεύουν να μην λάβουν επίδομα αδείας.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον κλάδο, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τους γνωστοποιήθηκε ότι αυτή η κατηγορία εργαζομένων θα λάβει μεν το δώρο Χριστουγέννων, όχι όμως και το επίδομα αδείας.

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”, θα λάβουν τόσο το επίδομα αδείας όσο και το Δώρο Χριστουγέννων.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, πάντως, το δώρο ενδέχεται να καταβληθεί μειωμένο.

Πληρωμές και δηλώσεις

Eως την Παρασκευή θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα προκειμένου εργοδότες και εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο να προβούν σε διορθώσεις σχετικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού (534€) για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ η πληρωμή θα γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας:

  1. Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις-εργοδότες να υποβάλλουν «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο από 31/8/2020 έως και 4/9/2020.
  2. Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις-εργοδότες να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Ιούλιο, από έως και 4/09/2020.
  3. Δίνεται η δυνατότητα υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και υπεύθυνων δηλώσεων εργαζομένων με δικαίωμα επαναπρόσληψης (τομέας τουρισμού).
  4. Στις 10/09/2020 θα πραγματοποιηθούν πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
  5. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων εργαζομένων ειδικών κατηγοριών έως και 30/09/2020.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα